25 Април 2024 г. Четвъртък

"Жалко. Затварят ни. Чао на всички", обявиха от метеорологичната станция на връх Мусала

2016-10-03 14:09:59
Времето в България изглежда вече няма да се следи от най-високата точка в страната. Причината е, че метеорологичната станция на връх Мусала се закрива. За това няма официално съобщение, а само информации в интернет и социалните мрежи.

Според тях закриването е станало със заповед на директора на НИМХ-БАН Христомир Брънзов на 30 септември. Това се потвърждава и от съобщение в профила на станцията във Facebook.

"Явно че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички. Изглежда, че ви казваме "Чао". "Чао на всички", са написали от базата на Мусала снощи.

Метеорологичната станция на най-високия връх на Балканите е открита на 2 октомври 1932 г. при изключително за сезона хубаво и слънчево време.

"От тогава до сега без прекъсване, независимо от тежките метеорологични и финансови условия, се провеждат наблюдения върху времето от няколко поколения всеотдайни метеоролози. В помощ на прогнозата за времето и предупрежденията за опасни явления бяха предаваните на всеки 3 часа данни от върха", пише в страницата си във Facebook и синоптикът от НИМХ Красимир Стоев.

Той също потвърждава, че на 1 октомври са били прекратени метеорологичните измервания на върха за неопределено време.

Стоев напомня и трагичния инцидент с колегата си Огнян Филимонов. Синоптикът загина при подхлъзване в подножието на върха на 20 септември след 20 години работа на станцията.

"Не смятам, че трагичният инцидент с колегата и мой личен приятел Огнян Филимонов и факта, че няма подготвени хора, е причина за "консервирането" на станцията", пише още Стоев.

Коментарите в социалните мрежи преливат от недоволство, хората се стягат за протест, настояват за намеса на медиите.

"Не знам какви точно са причините за това, но е факт, че се прави без никакво обществено обсъждане. Все пак това не е коя да е станция - това е метеорологична наблюдателница, изградена от българския народ преди 84 г. на най-високата точка в цяла Югоизточна Европа. Наблюденията на върха не са прекъсвали дори и през войните. Излишно е просто да се говори за значимостта на набираните метеорологични данни от такова място. Фактът, че се е стигнало до тук също така говори за сериозна немарливост и некадърност... не знам просто какво да кажа, нямам думи...", пише един от потребителите.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати