16 Април 2024 г. Вторник

Твърда политика към мигрантите и връщане на доверието в ЕС ще са основните теми на Европейския съвет

2016-09-15 09:36:09
По-твърда политика спрямо мигрантската криза и справяне с последиците от Брекзит – това ще бъдат основните теми, които лидерите на Европейския съюз ще обсъдят на срещата си в Братислава в петък, става ясно от писмото на председателя на Европейския съвет Доналд Туск към тях.

"Миналогодишният хаос по границите, ежедневните нови изображения на стотици хиляди души, движещи се безконтролно на континента, уплашиха много европейци. Те чакаха прекалено дълго за действия, които да овладеят ситуацията, като затварянето на пътя през Западните Балкани и сделката с Турция. А вместо това прекалено често чуваха политически коректни изказвания, че Европа не може да бъде крепост, че трябва да остане отворена.

Липсата на бързо действие и на единна европейска стратегия отслаби вярата на гражданите в правителствата им, институциите и учрежденията като цяло, а тя вече бе пострадала от финансовата криза. Жизнено необходимо е това доверие да бъде възвърнато бързо и Брекзит бе ясен пример за това."

"Нямаме време за губене", пише Туск и посочва, че срещата в Братислава ще бъде повратна точка за защитата на външните граници. "Трябва да покажем на гражданите си, че искаме и можем да ги защитим от повторение на хаоса от 2015 г."

За Брекзит и последствията от него

Според председателя на Европейския съвет преговорите с Великобритания по условията за напускането ѝ няма да са единственото предизвикателство, произлязло от юнския референдум.

"Би било фатална грешка да презюмираме, че отрицателният резултат в допитването е чисто британски проблем, че британският евроскептицизъм е симптом на политически отклонения или просто цинична игра на популисти,експлоатиращи социалното недоволство", предупреждава той. Според Туск гласуването е било опит да се отговори на въпросите, които "милиони европейци си задават всеки ден", и Брюксел и страните членки трябва да се изправят пред тях.

Брекзит може да има и глобални икономически последствия, смята той. Доверието към ЕС у работниците, потребителите и предприемачите ще пострада, ако Европа не успее да сключи бързо търговски споразумения, и това ще създаде впечатлението, че напускането на Великобритания е започнало процес на елиминация на ЕС от световния пазар.

Необходимо зло или общо благо

В сравнение с останалите глобални сили ние имаме видими дефицити в "твърдата политика" (отбраната и изпълнителната власт), пише Туск. "Въпреки това няма да превърнем Европейския съюз в единна държава, но ще бъде съдбоносно важно държавите членки да работят по-добре заедно."

"В наши дни на ЕС все повече се гледа като на необходимо зло вместо като на общо благо", твърди председателят на Европейския съвет.

"Между скептицизма на песимистите и евроентусиазма има място за "реален оптимизъм". Той трябва да бъде основан на взискателна диагностика. Трябва да направим всичко възможно, за да се предпазим от прехвърлянето на вина, толкова типично за последните години и толкова безплодно, както и от борбата за най-привлекателни слогани - "по-добре Европа", "по-малко Европа" или "повече Европа". В крайна сметка някой може да приключи нещата с думите "никаква Европа".
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати