Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Ноем 28
Начало arrow Наука и образование arrow Нов закон и нови програми. Звънецът удря за 66 611 първолаци

Нов закон и нови програми. Звънецът удря за 66 611 първолаци

  Print E-mail
2016-09-15 08:03:53
източник: dnes.bg

На 15 септември точно 66 611 деца за първи път ще чуят училищния звънец и ще прекрачат училищния праг. За съжаление обаче бройката им е с близо 1000 по-малко от преди година, когато на училище са тръгнали 67 503 малчугана.

По прогнозни данни на регионалните управления по образованието броят на учениците от първи до 12-и клас през новата 2016/2017 учебна година ще е 719 405. За сравнение година по-рано дневна форма на обучение са били включени 718 370 ученици, сочат данните на МОН.

Въпреки радостния 15 септември, демографската криза поряза отново училищата. Заради липса на ученици през новата учебна година звънецът няма да бие в 27 училища в цялата страна, които се закриват.

Сред тях най-голям е броят на основните училища - 12, следвани от началните училища и от професионалните гимназии.

На фона на това обаче за първи път след 25 години новата учебна година започва с нов закон - със Закона за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила на 1 август тази година. Към новия закон има и 19 държавни образователни стандарта, но не всички от тях влизат в сила от новата учебна година. Предишният образователен закон - Законът за народната просвета, е обнародван в "Държавен вестник" на 18 октомври 1991 г. и оттогава по него бяха направени много "образователни кръпки".

Около 90 000 са учителите в страната през новата учебна година, като това са преподаватели в средни, основни и в частни училища. По предварителни данни се очаква в около 30 училища учебната година да започне с ремонт. В тях обаче е създадена организация за обезпечаване на учебния процес и пропуснати часове няма да има.

Учебната 2016/2017 година започва с нови наредби, с нов учебен план и с нови програми за учениците в първи и пети клас, с промени в оценяването на учениците, които сега ще са в първи и в пети клас, и в графика на учебното време. Според новия график за учебното време учениците от първи до четвърти клас ще учат до 31 май 2017 г. Досега първокласниците учеха до 24 май.

През новата учебна година четвъртокласниците ще завършват с национално външно оценяване по четири предмета, като математиката е възможен вариант за вход за гимназиите с профил математика и/или природни науки.

В седми клас обучението е до 15 юни 2017 г. и ще завършва вече с три национални външни оценявания - по български език и литература, по математика и по чужд език. Оценяването от изпитите в седми клас ще е с точки и всеки ученик ще намери своето място в различен тип гимназия - профилирана или професионална. За кандидатстването ще се използват и оценки от удостоверението за завършен седми клас, приравнени към точки.
Държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще са на модули и ще се състоят на 19 и 22 май 2017 г. На тези дати ще се състои и националното външно оценяване по български език и литература, и по математика в седми клас.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева ще открие новата учебна година днес в 9.00 часа в 22-ро Средно училище "Георги С.Раковски", на бул. "Витоша" 134 в София.

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов ще присъства на официалното откриване на новата учебна година в ремонтираното след пожара Основно училище "Христо Смирненски" в Карнобат. Церемонията започва в 9.30 часа.
Заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов ще открие новата учебна година в 9.00 часа в Софийската професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов", на ул. "Райко Алексиев" 48.

Заместник-министърът на образованието и науката Красимир Киряков ще присъства на откриването на учебната година в Пето средно училище "Петко Рачов Славейков" в Перник, в кв. "Хумни дол", ул. "Георги Мамарчев" 2. Главният секретар на МОН Красимир Вълчев ще участва в откриването на учебната година в Професионалната гимназия по компютърни технологии и системи в Правец, на ул."Перуша" 4. Тържеството започва в 10.30 часа.

Първият учебен звънец ще бие и в затворите в струната. Според статистиката общо 222-ма първолаци ще започнат новата учебна година днес, съобщиха от Министерството на правосъдието.

През учебната 2016/2017 г. в местата за лишаване от свобода ще се обучават 1431 ученици, от които 222 са първокласници. На територията на всички 12 затвора и Поправителния дом в Бойчиновци има разкрити училища или филиали към тях. За пръв път тази година ще отвори врати и училище към затвора в Пловдив, което ще бъде филиал към училището в София.

Най-старото училище в системата на Главната дирекция "Изпълнение на наказанията" е към затвора в Ловеч, което през 2016 г. е навършило 60 години.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Наука и образование
  Новини Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за ...
  Новини Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен, ...
  Новини МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат учебните ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряда.Борисов каза това след ...
  Новини Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отлагат ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?