29 Март 2024 г. Петък

Сред последните сме по ползване на интернет в Европа

2010-06-26 11:37:22
Трябва закон за информационните сайтове, заяви Александър Цветков 

Трябва наистина да бъдат контролирани нещата, които се пишат в информационните сайтове. Това е свобода на една медия, която набира голяма скорост, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков пред Дарик.

Всеки, който пише по форумите, може да изразява своето мнение свободно и не виждам нищо лошо в това, допълни Цветков. Свободата не трябва да се отнема на гражданите, това е лично моето мнение.

Въпреки това в края на разговора, Цветков изясни, че според него трябва да има закон за електронните сайтове. 1 300 000 души нямат достъп до интернет, тъй като нямат доставчици.

Хиляди населени места в България нямат нито един доставчик на интернет. Там има малко жители и частният сектор не проява интерес. Затова този ангажимент ще поеме държавата – да има кабелен интернет.

Такава структура трябва да бъде изградена, заяви Цветков. Тези проекти ще се финансират по ОП "Административен капацитет”. През тази година предстоят конкурси и реализации на такива проекти.

Това е една обща политика за стимулирането на ползване на интернет, това стимулира бизнеса за развитието на бизнеса в съответните райони.

Приблизително 1/3 от българите редовно ползват интернет. В сравнение с другите европейски държави, ние сме под средното ниво, даже сме в дъното на таблицата по ползване на интернет, каза Цветков.

Едва тази пролет пуснахме първите пилотни електронни услуги – 20 на брой, до края на годината мислим да пуснем още 150, заяви Цветков.

Не всички услуги изискват електронен подпис. Всякакви удостоверения, свидетелства, елементарни неща могат да бъдат и без електронен подпис, допълни министърът.

До края на годината общо 15 гари ще предлагат безплатен безжичен интернет, в някои бързи влакове ще има интернет през мобилните телефони още през юли месец, каза Цветков.

Получихме отказ за домейна .бг. Лично смятам, че този домейн е най-добър за България, затова ние ще направим ново запитване. Не се отказваме от регистрацията на този домейн, смятам, че той има най-голям смисъл, уточни Цветков.

Първият отказ, който получихме означава, че по първата процедура сме отхвърлени, но това не означава, че на втората процедура не можем да бъде одобрени.

Нищо не може да се направи за гръцките блокади, заяви Цветков и допълни, че фирмите-превозвачи не предявяват своите претенции и не хабят своите усилия относно гръцките блокади.

Магистралата до Калотина е допълнителен проект, който е предложен на последното събиране на мониторинговия комитет. АМ "Струма” и АМ "Марица” трябва да тръгнат до края на годината.

„Няма обекти, които да се намират в критично състояние и да се загубят финансови средства”, каза Цветков.

На летище Пловдив намалихме таксите наполовина, това веднага даде ефект. Има редовна линия до Москва и водим преговори с една компания, очаквам есента да има полети и до другите европейските дестинации, каза транспортният министър.

Преди нямаше разлика между данъчното облагане на моряците, които не са по 2 години и половина в България, и всеки друг българки гражданин. По думите на Цветков сега вече има разлика и тенденцията за връщане на корабите в България продължава.

През този месец ще се промени законът за корабоплаването. Вместо едни пари да отиват в Панама, вече да идват в България, заяви Цветков. Очаквам, че положителната тенденция за завръщането на корабите и с облекченията, които правим, можем да привлечем и чужди кораби да плават под български флаг.

Автобусите, които превозват деца, ще имат категоризация, допълнително слагаме и други ограничения, които наистина да гарантират безопасност.

10-годишните автобуси ще са най-старата категория автобуси, които могат да превозват деца, и другото ограничение е, че над 25-годишни шофьори ще могат да возят деца, каза Цветков.
 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати