23 Април 2024 г. Вторник

Започна срещата в Петербург, Ердоган благодари на Путин за отделеното време

2016-08-09 15:29:06

Започна дългоочакваната среща между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган след близо година охлаждане на отношенията между двете държави.

Знаем, че равнището на нашите отношения през миналата година падна до безпрецедентни нива, заяви Путин малко, след като прие Ердоган и турската делегация в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

Аз ви позвъних да изразя подкрепата си във връзка със сложната вътрешнополитическа ситуация в Турция след опита за преврат, припомни Путин.

Знаете нашата принципна позиция срещу всякакви противоконституционни действия. Изразяваме надеждата си, че под вашето ръководство турският народ ще се справи с трудната ситуация. Ще имаме възможности да говорим по широк кръг въпроси от взаимен интерес, както и за възстановяване на икономическите отношения, поясни Путин.

Благодаря ви, че в това деликатно време отделихте време за нас, заяви от своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган в началото на срещата си с руския си колега.

Той благодари на Путин, че си е променил плановете, за да се срещне с представителите на турската страна.

Надявам се, че днешната среща ще бъде тласък за разширяване на взаимоотношенията ни, заяви турският президент.

Много се зарадвахме на вашето позвъняване след неуспешния опит за преврат, посочи той и допълни, че митингът в неделя показал, че турският народ е против подобни действия.

 

Вярвам, че добрите отношения между нас ще помогнат за преодоляване на проблемите в региона, подчерта още Ердоган.

Това е първата среща между двамата лидери от ноември 2015 година, когато се срещнаха на Г-20 в турския град Анталия. По-малко от две седмици по-късно турските ВВС свалиха руски бомбардировач на турско-сирийската граница, което доведе до замразяване на дипломатическите и икономическите отношения между Анкара и Москва.

Срещата между Ердоган и Путин започна с около 1 час закъснение, след като беше запланувана за 13 часа. Разговорите се провеждат в Константиновскиядворец при изключително засилен журналистически интерес - близо 200 журналисти са акредитирани за отразяването на срещата. След края на срещата се очаква пресконференция на двамата президенти. След това Путин и Ердоган ще се срещнат с турския и руския бизнес.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков заяви по-рано, че на срещата двамата ще обсъдят въпроса за отмяна на руското ембарго над турски продукти, възобновяване на чартърните полети, възобновяване на проекта „Турски поток”, урегулиране на сирийската криза, борбата с тероризма и други. Те могат да обсъдят и темата за изплащане на компенсация на Москва във връзка със сваления руски боен самолет Су-24. Целта на Кремъл е „установяване на нормално ниво на двустранно сътрудничество в политическата, търговско-икономическата, енергийната и други сфери”.

В делегацията на Ердоган влизат външният министър Чавушоглу, на туризма и културата Наби Авджи, на икономиката Нихат Зейбекчи, земеделският Фарук Челик и на енергетиката Берат Албайрак.

Според медиите в делегацията има и един „сюрприз“ – шефът на националното разузнаване Хакан Фидан.

От руска страна в преговорите участват външният министър Сергей Лавров и помощникът на президента Юрий Ушаков.

Засилени са мерките за сигурност в руския град

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати