Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow Свят arrow Брюксел без възражения за руски газ през България и „Белене“?

Брюксел без възражения за руски газ през България и „Белене“?

  Print E-mail
2016-08-04 17:39:30
източник: news.bg

Еврокомисията е склонна да се съгласи руски газ да минава през бъдещия газов хъб „Балкан“, който страната ни иска да изгради.
Това става ясно от писмо на Жан-Клод Юнкер до премиера Борисов, в което го уверява, че ЕК „продължава да работи много усърдно“ по концепцията за газов хъб „Балкан”.

Условието за преминаване на руския газ остава същото, както и досега - по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза, пише Юнкер.

Става ясно, че страната ни инициира с помощта на ЕК организирането на кръгла маса по проекта на заинтересовани/инвеститори във Варна на 5-6 септември 2016 г.

Брюксел няма против и България да изгради нов реактор, пише Юнкер, като за целта трябва да уведомим Еврокомисията за такъв инвестиционен проект по силата на чл. 41 на Договора за Евратом.

Председателят на ЕК отбелязва изрично, че на основата на взаимното сътрудничество с Брюксел България е в състояние да осигури, за първи път, алтернативен източник на газ – втечнен природен газ от Гърция, благодарение на споразумението за системна газова връзка между операторите на системите, което бе улеснено от Еврокомисията.

Юнкер уверява, че от началото на мандата настоящата Еврокомисия отдава най-висока важност на насърчаване на модернизацията на и инвестициите в енергетиката в страните от Югоизточна Европа и в частност България.

В заключение става ясно, че Еврокомисията е готова да продължи да подкрепя България и в бъдеще, специално в енергетиката, чрез стимулиране на регионалното сътрудничество, по-нататъшна интеграция и активизиране на инвестиции, от които страната се нуждае, за да модернизира енергийната си система.

Кореспонденцията на Юнкер е в отговор на въпроси, поставени от Борисов в писмо до шефа на ЕК от 7 юли.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише "Гардиън".Всички ...
  Новини Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях събира ...
  Новини Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно ...
  Новини Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.Той отбеляза, че фокусът остава върху ...
  Новини Близо 230 милиона американци ще упражнят правото си на глас днес. Америка избира 46 -ия президент.Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом. Президентските избори в САЩ са непреки и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?