Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow България ще опита да защити с географско наименование мановия мед от Странджа

България ще опита да защити с географско наименование мановия мед от Странджа

  Print E-mail
2016-08-04 17:35:25
източник: dnevnik.bg

Има голяма вероятност странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход. Това се разбра при посещението на министъра на земеделието и храните Десислава Танева в Царево, където откри фестивала, посветен на този продукт.

Процедурата в самото министерство е на финалната си права, съобщи министърът и посочи, че е предложила това да се направи, за да получи медът по-голям пазар.

С регистрацията на странджанския манов мед Странджа ще се превърне в индустриална зона на производството му, коментира Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение "Странджански манов мед" по време на Фестивала, цитиран от агенция "Фокус".


Тази година реколтата на странджански манов мед като качество е много добра, но като количество е малко, посочват производители.

Около 4.300 млн. лв. е ресурсът, който е на разположение на сектор "Пчеларство" за тази година, посочи Танева. По данни на земеделското ведомство през миналата година е произведен около 11.4 тона мед, от които 9.4 са били изнесени.

Танева обяви, че еврокомисията е разрешила на България по Програмата за развитие на селските райони да финансира екологични проекти за производство на мед. Те предвиждат мобилни пчелини да се разположат в райони в защитени по НАТУРА 2000 територии. Субсидиите се предвижда да бъдат по 15.37 евро на пчелно семейство.

Сега предстои да се идентифицират мобилните кошери по нови правила и от следващата година на практика стопаните ще могат да кандидатстват.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?