18 Април 2024 г. Четвъртък

Градски автобуси с износени спирачки возят пътници във Варна

2016-07-20 19:48:21
Автобуси от обществения транспорт във Варна возят пътници с над 97-98% износени спирачки и разбити кормилни системи. Това става ясно от няколко докладни записки, изпратени през последните месеци до изпълнителния директор на общинското дружество "Градски транспорт" Злати Златев.

В сигналите са описани и конкретни случаи, в които съзнателно са нарушавани гаранционните условия за поддръжката на новите автобуси "Соларис", доставени през 2013 г. по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна".

В други от писмата се съобщава за

нарушения, извършвани от шофьорите 

на специализираните микробуси, доставени от община Варна за обслужване на хора с двигателни проблеми. Според подателите на сигналите с микробусите се извършват нерегламентирани превози между варненските квартали "Аспарухово" и "Владиславово", а приходите от тези "услуги" оставали за шофьорите на микробусите.

Според вече бившия началник на експлоатационния отдел в дружеството "Градски транспорт" във Варна Борислав Танев всички сигнали по описаните случаи са били подавани с входящи номера до Златев, но до един са оставени без последици. "Единственият резултат от опитите ми да информирам ръководството на дружеството за нередностите беше внезапното ми уволнение на 14 юли т.г."Карай още 2 хил. км и ела за ново замерване." В резултат на това

спирачните апарати на два от автобусите блокираха 

през декември м.г."

"Това са автобуси, които возят пътници, включително и в зимни условия. Немислимо е животът и здравето на хората и водачите да се излагат на риск толкова лекомислено", каза Танев.

В същия сигнал е записано и това, че автобусите "Соларис", за които по проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" бяха похарчени над 30 млн. лв., не се обслужват според техническите условия за поддръжката им, което автоматично можело да доведе до намаляване или

пълно отпадане на гаранцията им 

Така например според гаранционните условия на доставчика на автобусите маслото в скоростните им кутии би трябвало да се сменя при изминаване на 120 хил. км. Още в края на миналата година осем от тях са били приети за обслужване в базата на предприятието "Градски транспорт", а седмица по-късно са освободени като "готови", т.е. с извършен пълен обем техническо обслужване. От документите за извършената работа обаче става ясно, че маслото в скоростните им кутии не е било сменено, а като основание за това е било посочено "вътрешно устно разпореждане".

"Подобно удължаване на пробега, ако не причини повреди, със сигурност намалява експлоатационния срок на скоростните кутии, всяка от които струва между 70 хил. и 100 хил. лв."Установени са случаи на

отклоняване от заявените маршрути 

(на звено "Инвалидни превози" - бел. ред.), а така също и на нерегламентирани превози, извършвани от водачите на специализираните автомобили. Не се изпълнява нареждането за оформяне на лични картони на обслужваните лица, в които да се посочват три имена, постоянен адрес и телефон, както и номера на експертно решение (ТЕЛК). В резултат на това дори не знаем кой кога работи и какви превози извършва."

В текста на същата докладна записка е описан конкретен случай, при който с автомобил, специализиран за превоз на хора с двигателни проблеми, всеки ден се превозват служители на училище в кв. "Аспарухово" във Варна. В същото време не са изпълнявани заявки за транспорт, направени от инвалиди.

Заради констатираните нарушения още на 21 декември м.г. Борислав Танев е изпратил докладна записка до съвета на директорите на "Градски транспорт" във Варна, с която е поискал на специализираните микробуси да бъдат поставени GPS устройства. До този момент по нея няма реакция, твърди той.

"Уведомявал съм съвета на директорите за случаи на отразен пробег по пътен лист, който теоретично и практически не може да бъде изминат за фиксираното в него работно време, пише в сигнала на Борислав Танев. Това предполага две неща - или

километражът на микробусите е манипулиран

или през времето, когато той по документи е бил в гаража, са извършвани нерегламентирани превози."

Според Танев в резултат на подадените няколко сигнала част от задълженията му по контрол върху работата на звеното са били отменени, но мерки за предотвратявани на евентуални нарушения не са били взети.

Към последната си жалба той е приложил и копие от график за март т.г.

своеволно преработен 

от шофьорите на специализираните микробуси, но въпреки това утвърден от изпълнителния директор на "Градски транспорт" във Варна Злати Златев.

Интересен сигнал, подаден до него, е и този, касаещ проблеми с все още неработещите автомати за продажба на билети в градските автобуси във Варна. Там са описани случаи, при които по време на движение машините внезапно започвали да "бълват" десетки празни бланки за билети, а в други - издавали шум, който смущавал пътниците. След като за това били подадени сигнали до дружеството "Обединение Модерен транспорт", изработило машините, негови техници просто отстранили част от модулите им, но не ги подменили с нови.

Системата за електронна продажба на билети е също част от проекта "Интегриран градски транспорт на Варна". Тя е на стойност близо 8 млн. лв. без ДДС. В края на миналата година изпълнението на този компонент от проекта беше отчетено като завършено, но машините не са влезли в експлоатация и до този момент.

"Дневник" потърси Злати Златев за коментар на проблемите, отразени в сигналите до него, но днес той не вдигаше мобилния си телефон.

Според Теменужка Петрова, председател на "Асоциацията на демократичните синдикати" във варненското дружество "Градски транспорт", за утре там е насрочено протестно събрание на членовете му. На него те възнамерявали да поискат отговор на въпросите си за състоянието на компанията и да заявят готовност за стачни действия.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати