29 Март 2024 г. Петък

Прокуратурата критикува МВР - дало разрешително за картечница за лична охрана

2016-07-20 19:34:09

Липса на контрол на органите на МВР по отношение наличие на предпоставките за отнемане на издадено разрешение за притежаване на огнестрелно оръжие, констатира зам.-главният прокурор при Върховна административна прокуратура Ася Петрова.

Такава предпоставка например е, ако срещу едно лице се води досъдебно производство или има влязла в сила присъда.

Сред най-фрапиращите случаи е установен такъв, при който на мъж са издадени разрешителни за 17 огнестрелни оръжия, сред които и картечница, за лична охрана.

Мъж, арестуван с 4 кг взривно вещество, също имал разрешително за оръжие, макар че е обвиняем. По време на проверката прокурори случайно открили и психично болни въоръжени. Разрешителните вече са им отнети.

Като проблем Петрова отчете, че полицията не води единен централизиран, пълен регистър на хората с разрешителни и на оръжията.

Проверката е обхванала и частната охранителна дейност, като по нея са работили от Главна дирекция "Национална полиция". Според МВР не са установени хора, които са блокирали улици или са ставали причина за затрудняване на движението, при изпълнение на частно охранителни функции, въпреки че в публичното пространство се върти такава информация.

Отчетени са само четирима души, които извършват охрана без лиценз.

"Най-големият пропуск в работата на МВР е липсата на единен регистър на разрешителните на оръжия. Главният секретар отговори, че такъв се създава, но ще бъде готов през ноември 2018 г.”, коментира Петрова. Това е изискване на закона отпреди 5 години, заради липсата му МВР не може да дава информация на държавите членки от ЕС, както и да извършва контрол и преценка за отнемане на разрешителни.

Настоящите изводи са, след като Върховната административна прокуратура е възложила за втори път контролна проверка. Първоначално такава е извършена през 2014 г., след инцидента в Лясковец. Интересът на прокуратурата е бил запазен заради множеството установени нарушения тогава.

Петрова припомни, че през 2014 г. е било установено, че 211 484 са физическите и юридически лица, притежаващи разрешение за носене, употреба и съхранение на оръжие и боеприпаси. 122 415 от тях са били тези, на които е издадено разрешение с цел самоохрана. Доста по-малко са били лицата с разрешение за охранителна дейност.

340 583 е броят на огнестрелните оръжия, за които е дадено разрешение. 920 разрешителни за оръжия били отнети.

Част от многото инциденти са последица от липсата на контрол, констатира зам.-главният прокурор. Затова и през 2016 г. ВАП е разпоредила проверка по отношение на спазване на изискването на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.

Тази година са били проверени 120 705 юридически и физически лица, които имат разрешителни за оръжия. Петрова обаче уточни, че указанията на ВАП не са били спазени, тъй като органите на МВР не са проверили всички лица.

При проверката, към която ВАП излезе с критики, са установени 456 нарушения, издадени са 193 акта и 42 наказателни постановления.

Най-честите нарушения са свързани със задължението на лицата, имащи право да притежават оръжие, да подадат своевременно ново заявление в едномесечен срок преди изтичане на действащото разрешение.

По този показател са отнети едва 112 разрешителни, като Петрова е на мнение, че това не реалният обем.

източник: news.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати