Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Май 14
Начало arrow България arrow Младите у нас са най-големите симпатизанти на Обединена Европа

Младите у нас са най-големите симпатизанти на Обединена Европа

  Print E-mail
2016-07-13 14:14:10
източник: dnes.bg

61% от българите остават силно подкрепящи европейското членство на страната.

Това показва проучване на агенция "Маркет линкс", имащо за цел да провери нагласите на българите при евентуален референдум за излизането на страната ни от ЕС, какви биха били резултатите? 

Едва 20% биха предпочели да видят България извън ЕС, а 8% са без отговор.

Изключително висока би била и избирателната активност на подобен референдум – близо 90%.

"Ние сме далеч от евроскептичните страни като Холандия, Австрия и дори Франция, да речем. Споделяме принадлежността си към европейски проект", коментира пред bTV Димитър Живков от социологическата агенция.

Той направи и паралел с британския референдум за т.нар. Brexit – както на Острова, така и у нас по-младото поколение е по-склонно да подкрепи оставането на страната в ЕС.

Що се отнася до партийната принадлежност на участниците в двете течения – "за" и "против" ЕС, Живков посочи, че голяма част от симпатизантите на десните партии силно подкрепят оставането на страната ни в ЕС.

Особено изразено е това при симпатизантите на ГЕРБ, 80% от които са "за" оставането на страната ни в ЕС. На обратния полюс – но отново с по-голяма степен на одобрение на членството ни в ЕС, са симпатизантите на левицата и Патриотичния фронт.

Голяма част то българите не одобряват и излизането на Великобритания от ЕС. Това е мнението на 45% от анкетираните.

Българите разсъждават прагматично и се притесняват за възможностите си за работа и учене във Великобритания: На Острова пребивават около 60-70 хил. българи, т.е. може да се каже, че 200 хил. българи имат роднина там, затова са разбираеми и притесненията на хората, свързани с работата, пътуването и възможностите за живот във Великобритания.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?