28 Март 2024 г. Четвъртък

Лято, отпуски, море: Бензин под 2 лв. вече няма!

2016-07-11 10:05:45
Няколко от големите вериги бензиностанции в страната вече продават масовия бензин А-95 на цена от минимум 2 лв. за литър, сочат данни на сайта fuelo.net.

Максималното ниво от 2,02 лв./л бе достигнато в неделя на 3 от тях, пише "Монитор". На минималната цена за този вид гориво от 1,78 лв./л то се предлагаше само в една от веригите. Други 2 от фирмите с повече бензиностанции го продаваха със стотинка под границата от 2 кинта.

В последния почивен ден от седмицата обикновеният дизел се предлагаше в широки граници от 1,71 лв./л до 1,99 лв., сочи още статистиката. На максималната цена го продаваха 4 от големите вериги. На 2 други нафтата за коли можеше да се намери по 1,96 лв./л. Минималната цена отново се предлагаше само от една от фирмите.

Подобна бе конюнктурата и с друго гориво, масово използвано от автомобилистите у нас - пропан-бутана. Цените му в неделя варираха от 69 ст. за литър само на една от веригите, до 91 ст. На максималната стойност го предлагаха 2 вериги. Интересното е, че и други 2 продаваха под 80 ст., едната по 0,72 лв./л, а другата - по 0,72 лв.

При метана, който тепърва навлиза у нас като евтино гориво за коли, 4 от 5 вериги твърдо го продават на 1,10 за килограм.

Най-ниската цена в неделя бе 0,79 лв./кг, а най-високата - 1,28 лв./кг. 2 от четирите фирми, продаващи над 1,10 лв, го предлагаха за 1,14 по 1,15 лв.

Бензин А-98 в неделя се предлагаше по колонките на големите вериги над 2,12 лв./л. На минималната цена можеше да се налее в бензиностанциите само на една от фирмите, обхванати от статистиката на сайта. Други 2 го продаваха по 2,14 лв./л. Всички останали бяха от 2,20 лв. нагоре. Най-високата цена за супер бензина бе 2,31 лв./л.

Специалният дизел по колонките в последния почивен ден от седмицата се продаваше от 1,99 лв./л до 2,25 лв. На най-ниската цена се предлагаше на една от веригите, а на най-високата - на колонките на 2 от фирмите.

При А-98 със специални добавки интересното е, че една от веригите го предлагаше на цена от 1,98 лв./л, което е с 14 ст. под минималната цена за обикновеното гориво с това октаново число, продавано от конкурентите. Останалите фирми в неделя продаваха специалния супер бензин от 2,23 до 2,42 лв./л, сочи още статистиката.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати