24 Април 2024 г. Сряда

Борисов "изненада" НАТО, поиска Черно море да стане демилитаризирана зона

2016-07-09 19:07:31

Премиерът Борисов се обяви Черно море да стане демилитаризирана зона.
Това той коментира на брифинг в Стара Загора, като почти по същото време във Варшава срещата на върха на НАТО реши, че Черноморският регионтрябва да бъде подсилен военно.

Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма, винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове са казали, че добра война няма – по-добре лош мир", мотивира искането си премиерът.

Какво ще донесат ракети, кораби и подводници за благосъстоянието на държавите ни, попита още той.

Според него присъствието на военна техника няма да донесе нищо добро на народите по Черноморието. „Зона, където се очаква да се добива газ, където всички държави имат туризъм и дава възможности за голям стокообмен”, припомни Борисов.

Борисов дори даде заявка, че ще коментира с колегите си тази своя идея.

В коментар за разминаването си с президента Плевнелиев Борисов припомни, че в България има разделение на властите и всяка една от тях може да има своя позиция. В същото време мнението на премиера е, че имат обща позиция с президента.

Лесно е когато не зависи от тебе, подчерта Борисов, като макар да не уточни кого визира, от контекста става ясно, че това е задочна реплика към президентската институция.

Борисов коментира също така, че когато се струпват много военни сили това води до реципрочен отговор.

Премиерът задочно отговори на иронията на Соломон Паси, който преди време му репликира, че с яхти не можем да се противопоставим на подводниците и крилатите ракети на Русия.

По думите на Борисов винаги, когато се е срещал с хората са го питали запътища, пенсии, заплати, но никой не му е задавал въпроса кога ще купи изтребители, катери или крилати ракети.

С повече такт и разбиране да градим мостове, другото е много страшно, по думите на Борисов. Хората били забравили за войните, а лошите неща стават много бързо, посочи той, давайки пример с Крим и Косово. Затова той призова политиците да проявят малко човеколюбство.

По повод санкциите срещу Русия Борисов е реалист, тъй като „щом Обама, Юнкер и Туск го искат, значи ще ги продължат”. Той обаче посочи, че ние губим страшно много, давайки пример със селското стопанство, където щетите от руските контрасанкции са минали 300 млн. лева. Щяло да стане и по-лошо заради сдобряването на Турция и Русия.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати