Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow България подписа споразумението за климата от Париж

България подписа споразумението за климата от Париж

  Print E-mail
2016-04-23 06:27:21
източник: news.bg

Държавният глава Росен Плевнелиев подписа от името на БългарияСпоразумението от Париж на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата. 
Това се случи на официална церемония в залата на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщиха от президентството.

„Горд съм да потвърдя ангажимента на България за постигане на общите цели с подписването на този исторически документ. Сега всички ние трябва да предприемем решителни действия за скорошното му ратифициране и прилагане.“ - заяви българският президент в рамките на пленарното заседание относно климатичните промени.

Държавният глава определи Споразумението от Париж като „решителна стъпка към нисковъглеродно бъдеще, от която няма връщане назад“.

„Чистите технологии вече са достъпни. Заедно с намаляването на въглеродните емисии, ще бъдат постигнати положителни промени във всички ключови сектори – енергетиката, транспорта, горското стопанство и използването на земята, водите и отпадъците, земеделието. Ще въведем природосъобразни средства за производство с цел опазване на околната среда и  осигуряване на напредък, работни места и по-добро бъдеще за всички.“ – прогнозира Росен Плевнелиев, като подчерта значителните постижения на България през изминалите 20 години.

В изказването си президентът Росен Плевнелиев посочи, че като държава-членка на ЕС страната ни има правно обвързващ ангажимент до 2030 г. да редуцира емисиите на вредни газове с 40% спрямо нивата от 1990 г. Изпълнението на тази цел ще ни постави на пътя за постигането на дългосрочната цел за въглеродно неутрална икономика, обяви държавният глава.

Президентът подчерта още ключовото значение на трансформацията наглобалния енергиен сектор.

„България твърдо подкрепя Европейския енергиен съюз и общата политика наенергийна диверсификация, либерализация и енергийна ефективност. Заедно с нашите съседи, работим за подобряване на енергийната ни свързаност и за увеличаване на ефективността на енергийните мрежи с цел създаването на общ регионален енергиен пазар.“ – заяви Росен Плевнелиев.

Енергийната ефективност, диверсификацията и „чистата“ енергия са основни приоритети в националната ни политика по отношение на климата и енергетиката. Делът на възобновяемите енергийни източници в общия енергиен микс на България съставлява 21 на сто и далеч надвишава поставената цел от 16% до 2020 година. Милиарди са инвестирани в енергийна ефективност, допълни президентът.

България има ясна и много амбициозна пътна карта за действие в областта на климата, посочи още президентът.

„Като член на Европейския съюз сме ангажирани с изпълнението на общи краткосрочни и дългосрочни цели. България е готова да допринася повече и да даде пример за успешен преход към по-устойчива икономика и нисковъглеродно общество.“ – заяви още държавният глава.

„Написахме история с приемането на Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г. и с революционното Споразумение от Париж за изменението на климата. Тези исторически постижения доказват, че нациите могат да се обединят за преодоляване на глобалните предизвикателства заедно.“ – каза още президентът Росен Плевнелиев в изказването си на пленарната сесия в ООН по измененията в климата.

Страната ни е една от малкото, която има собствен Закон за ограничаване изменението на климата, който се прилага чрез Третия национален план за действие по измененията на климата - всеобхватна и амбициозна програма на национално ниво за осъществяване на преход към нисковъглеродна икономика и ефективно използване на ресурсите до 2020 г. Страната ни подготвя също и Национална стратегия за адаптация и План за действие за въвеждането й за периода до 2030 година. В процес на разработка е и нова Енергийна стратегия до 2030 г., която да гарантира успешен преход към „чисти“ технологии.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?