16 Април 2024 г. Вторник

Ще има ли преврат срещу Ердоган в Турция?

2016-03-28 11:31:09
Ситуацията в Турция е лоша и става по-зле, пише сп. “Нюзуик”. Не става въпрос само за пробивите в сигурността и вълната от терористични атаки. Държавният дълг може да е сравнително стабилен, но задълженията в частния сектор са в небесата. Туризмът е в състояние на свободно падане, а турската лира продължава да се обезценява.

Според “Нюзуик” все повече се засилва обществената нагласа, че президентът Реджеп Ердоган е извън контрол – гонения на политически противници, затваряне на вестници и строежи на дворци, на каквито биха завидяли дори султаните от миналото. В последните седмици Ердоган дори отново заплаши, че собственоръчно ще разпусне конституционния съд.

Корупцията е на невиждани нива. Има информации, че синът на президента е избягал от Италия с фалшив сирийски дипломатически паспорт, защото италианската полиция е разкрила схема за пране на пари с участието му.

Гневните изблици на Ердоган често предизвикват недоумение у дома и в чужбина. Дори членове на неговата управляваща партия споделят, че параноята му е достигнала дотам, че да се търси начин в двореца му да бъдат разположени ракетна установки. Защитата била нужна, за да се осуети всеки опит за отвличането на президента по въздух.

Много турски граждани и голяма част от влиятелните военни са все по-убедени, че Ердоган води страната им към ръба на пропастта. Резките му завои по отношение на кюрдското малцинство вкараха Турция в ситуация, от която трудно ще излезе победител и има голям шанс за нарушаване на териториалната цялост на страната.

Ситуация, която много напомня събитията от края на 80-те и началото на 90-те, когато Турция на практика беше в гражданска война. Сега обаче турските кюрди трудно ще се задоволят с по-малко от своя суверенна държава, предвид позициите, които си извоюваха събратята им в Ирак и Сирия.

Още от първия си мандат като премиер Реджеп Ердоган се опитва да постави армията на колене. През първото му десетилетие на власт той беше поощряван в тази си мисия от Съединените щати и Европейския съюз. Но с времето започнаха да се прокрадват мнения, че силният човек в турската политика налага авторитарно управление и отслабването на армията е най-важната стъпка в тази посока.

Един от основните въпроси е дали турските военни в ролята си на пазители на светската турска държава могат да извършат успешен преврат за свалянето на Ердоган и кръга от негови приближени от власт?

На теория изглежда възможно, пише “Нюзуик”. В Съединените щати са в разгара на кандидат-президентска кампания и едва ли в последните си месеци в Белия дом Барак Обама ще предприеме нещо по-сериозно от порицаване на извършителите на преврата и настояване за незабавно възстановяване на демокрацията.

Репутацията на Ердоган е далеч от представата за демократичен лидер и със сигурност новият американски президент не би започнал мандата си със застъпване за толкова противоречива личност. Леко мъмрене срещу преврата, но в крайна сметка работа с новия режим изглежда най-вероятната развръзка при отстраняване на Ердоган от властта.

Турската армия набързо може да омилостиви Запада като освободи незабавно всички политически затворници на Ердоган (сред които има множество журналисти и видни учени) и върне на законните им собственици конфискуваните от правителството телевизии и вестници.

НАТО няма да реагира по никакъв начин – в миналото пактът е пазил пълен неутралитет при подобни преврати в Турция и Гърция. Ако новият режим се застъпи за конструктивен диалог с кюрдите, то и те веднага ще дадат своята подкрепа – все пак врагът на моя враг е мой приятел, нали? Светът ще очаква цивилизован процес и дълъг престой зад решетките за сваления президент и обкръжението му и ще продължи напред в отношенията с новата власт.

Реджеп Ердоган може и да разчита на подкрепа от своите влиятелни приятели, но повечето от тях са привлечени от властта му. Когато остане извън пределите на президентския дворец, той може да се окаже много самотен, объркан и без подкрепа. Какъвто видяхме преди години Саддам Хюсеин.

Този сценарий може и да изглежда не особено реалистичен към настоящия момент, но напрежението в Турция расте с всяка изминала минута и едва ли ще има много изненадани, ако се стигне до крайни мерки.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати