Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow България arrow България чества 138 години от Деня на Освобождението

България чества 138 години от Деня на Освобождението

  Print E-mail
2016-03-03 05:12:49
източник: dnevnik.bg

Днес е Националният празник на страната, в който България чества 138-та годишнина от Освобождението.

На този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Турция, който предвижда възстановяването на Княжество България. 

Тържествата ще продължат през целия ден. Навсякъде в страната с тържествени ритуали ще бъде издигнато националното знаме. На паметници на загиналите за свободата ще бъдат поднесени венци и цветя, предвиждат се и църковни церемонии в памет на загиналите.

В 11.00 часа на пл. "Свети Александър Невски" в София ще бъде официалната церемония по издигане на националното знаме. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемонията и ще поднесе венец пред паметника на незнайния воин.

Българският патриарх Неофит ще оглави панихидата и благодарствения молебен по повод националния празник, които ще започнат в 10 часа след светата литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски".

В тържественото отбелязване на националния празник ще участват и военнослужещи от Българската армия.

Вицепрезидентът Мргарита Попова и военнослужещи от Сухопътните войски ще участват в честванията на връх Шипка.

От 18.30 часа на пл. "Народно събрание" в София ще се състои тържествената проверка-заря по случай Националния празник на България, с която ще бъде почетена паметта на падналите за свободата на България. Президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово.
  Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Пловдив.


От 19.30 часа в Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

За първи път празникът е отбелязан на 19 февруари 1880 г. (3 март е дата по нов стил) като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор". От 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото народно събрание от 5 март 1990 г.

"Атака" ще проведе традиционното си шествие за националния празник, което ще тръгне от НДК по бул. "Витоша", по бул. "Цар Освободител" до площада пред храм-паметника "Александър Невски". Ще присъства депутатът от Държавната дума на Русия Николай Валуев от управляващата партия "Единна Русия". Той е член на комитета за спорт и работа с младежта към руския парламент. Световен шампион по бокс в тежка категория за периода 2005-2007 и 2009 г. във версия Световна боксова асоциация. По-късно днес, в 17 часа Николай Валуев и лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще се срещнат с Кубрат Пулев в Боксова академия ПУЛЕВИ.

Бой за Шипка", худ. Димитър Гюдженов 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?