Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow България arrow Без винетка - от 300 до 3 000 лв глоба

Без винетка - от 300 до 3 000 лв глоба

  Print E-mail
2016-02-01 05:48:52
източник: dnes.bg

300 лева глоба ни чака, ако караме автомобила си без винетка извън града или със стар невалиден стикер.

Срокът на старите стикери изтече вчера и от днес, 1 февруари, трябва да имаме залепена нова винетка на предния прозорец.

Цената на новите стикери за леки автомобили е 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лева.

Според Закона за движение по пътищата, ако пътно превозно средство за превоз на товари, с допустима максимална маса 12 т бъде хванато без винетен стикер, глобата, която КАТ ще наложи на шофьора е 3 бона.

За автобус с повече от 8 места за сядане, който се движи по републиканските пътища без заплатена винетна такса глобата е 1500 лв., а за автомобил с 8 места санкцията е с 900 лв. по-малка.

От пътната агенция съобщиха, че до момента са продадени около половин милион винетки за леки коли, а общо събраните приходи от пътни такси са над 66 милиона лева.

Новите стикери могат да бъдат закупени от над 3300 разпространителски пункта, включващи бензиностанции, пощи, големи търговски вериги, областни пътни управления и други.

Право на безплатна годишна винетка за леки автомобили имат хора с 50 и над 50% намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания.

За целта Агенция "Пътна инфраструктура" е предоставила на дирекциите "Социално подпомагане" 177 525 безплатни годишни винетки на стойност над 17 млн. лева.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?