25 Април 2024 г. Четвъртък

Държавата блокира зимния туризъм в България, Закриват над 1000 болнични легла в София

2016-02-01 05:38:52

24 часа

През септември БНБ казва кога ще приемем еврото

БНБ ще предложи пътна карта за присъединяване на България към еврозоната веднага след като завършат оценката на банковите активи и стрес тестовете. Това става ясно от изявление на управителя ѝ Димитър Радев в бюлетина на Асоциацията на търговските банки. Финалът на двете банкови изпитания е август. Така през септември ще стане ясно кога България приема еврото.

„Труд”

Държавата блокира зимния туризъм в България      

През 2011 година, при представянето на секторната стратегия за привличане на чужди инвестиции, премиерът Бойко Борисов заяви: „Петролът на България са минералните води, ски пистите и храните”. Тогава министър-председателят се възмути, че „другите страни изкарват милиарди от зимния туризъм, а ние - стотинки”.

„Стандарт”

Такситата в София задържат цените

Свалянето на цените на горивата категорично няма да повлияе на таксиметровите тарифи", съобщава Емил Игнатов, управител на една от големите компании в София - "Радио-СВ такси" пред в. "Стандарт".

Цената на горивото трябва да падне под лев, за да започнем евентуално да мислим за някакви промени в тарифите, казва още Игнатов. На същото мнение били и останалите в бранша.

 „Монитор”       

Софиянци хвърлят по 64 000 тона храна в кофата

64 000 тона храна отиват всяка година на боклука в София. Хората, които живеят в центъра на града, изхвърлят най-много картон, а в кварталите „Люлин“ и „Младост“ в кофите за боклук най-често попада пластмасата. Това показва анализ на Столичната община, изготвен заедно с програмата за управление на отпадъците до 2020 година. Ромите изхвърлят най-малко храна - едва 5% от боклука, докато в кварталите с блокове от 6 до 20 етажа тя е три пъти повече. На година в столицата се изхвърлят по 572 000 боклуци, като най-често в кофата се оказват остатъци от храна, а на второ място е хартията с 56 000 тона. Според прогнозите софиянци ще произвеждат все повече боклук.

„Сега”

Държавата е похарчила извънредно 1.2 милиарда лева за европроекти

Извънредните разходи по проектите, реализирани с европари, и приключването на стария програмен период са натоварили дефицита с близо 1.5 млрд. лв. Тези плащания са "изяли" заложените буфери в разходната част на бюджета. За общините приключването на стария програмен период и набъбналите харчове покрай изборите водят до плачевен резултат - рекорден за последните години дефицит по общинските бюджети в размер на 223 млн. лв.

„Дума”

Закриват над 1000 болнични легла в София

Комисията за изготвяне на Национална здравна карта намалява в София 1089 легла за активно лечение.

Най-много се намаляват леглата в ортопедия и травматология - с 213, гастроентерология със 141, хирургия със 152, урология със 112. Намаляват се  значително леглата в болници с III ниво на компетентност.

От областната комисия на София град обаче предвиждали увеличение на леглата за активно лечение с 635 с мотива, че повече от 1/3 от обслужваните пациенти са от провинцията и критерият брой на население не е приложим.

 „Капитал дейли”

Банките през 2015 г.: Повече печалба, активи и обезценки

Банките в България отчитат 898.5 млн. лв. печалба за 2015 г., което е с 20% повече от предходната, а активите им растат с 2.8% до над 87.5 млрд. лв. Така в края на подготвителната година за предстоящата проверка на качеството на активите секторът има допълнителна възглавница.

Надзорните данни на БНБ показват и нагледно подготовката за това упражнение - размествания в портфейлите и отписвания променят чувствително динамиката в последното тримесечие на миналата година. Само за декември банките показват първа загуба за годината от 32.6 млн. лв. Тя е предизвикана заради големи обезценки и повече административни разходи, и двете свързани именно с подготовката за стрес тестовете. В това число има и донякъде еднократен ефект по изплащането на 82 млн. лв. сумарни вноски за новия фонд за преструктуриране.

„Новинар”

Въвеждат тикет система в 600 автобуса в София

До пролетта на 2017 година ще бъде въведена електронна тикет система в 600 автобуса в София. Това съобщи за „Новинар” зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. В момента такава система има в метрото, тролеите и трамваите.

От Центъра за градска мобилност (ЦГМ) са внесли за разглеждане и одобрение от градския парламент предложение за провеждане на процедура по Закона за обществените поръчки за избор на фирма, която да разработи, достави и внедри единна система за продажба и таксуване на превозни документи.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати