24 Април 2024 г. Сряда

"Атака" и ГЕРБ дадоха път на промените в Кодекса за социално осигуряване

2010-09-16 22:06:21

След продължили близо три часа дебати, с 11 гласа "за" и четири "против" парламентарната социална комисия одобри на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване. Законопроектът беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ и "Атака", предаде БТА. 

Според промените, плавно от догодина ще се повишава необходимият стаж за пенсиониране, така че до 2013 г. да стане за жените от 34 на 37 години, а за мъжете от 37 на 40 години. 

В първа и втора категория труд
 приетите промени предвиждат увеличаване на възрастта, необходима за пенсиониране с 2 години. Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че това вероятно ще претърпи промени между първото и второто четене на законопроекта в пленарната зала на Народното събрание и на работещите в тези две категории ще бъде увеличен плавно стажът, а не възрастта за пенсиониране.

Предвижда се изваждане на социалната пенсия за инвалидност от системата на осигуряването. Въвежда се по-високо изискване за обезщетението за безработица, като вместо досегашните девет месеца, ще бъдат необходими 12 месеца стаж през последните 15месеца.

Намалява се "таванът" на обезщетението за безработица. 

Ръководителите на териториалните поделения на Националния осигурителен институт ще бъдат назначавани с конкурс за срок от шест години. Целта е да бъдат избегнати политическите назначения. 

Министър Младенов добави, че при сегашното състояние на осигурителната система, всяко забавяне на промените би я съсипало и би било престъпление към сегашните и бъдещите пенсионери.

Управителят на НОИ Христина Митрева коментира, че ако не се направи реформата, след десетилетия няма да има хора, които да работят и да внасят вноски. 

Очакванията са в резултат на реформата дефицитът в НОИ да намалее от сегашните 2 млрд. лв., до 1 млрд. и 200 млн. лв. през 2013 г.

В отговор на въпрос на председателя на комисията Драгомир Стойнев, министър Младенов заяви, че законопроектът е обсъждан в Съвета за тристранно сътрудничество, а и е най-обсъжданият в Народното събрание.

Според вицепрезидента на КНСБ Пламен Димитров, внасянето на законопроекта в този му вид е неправилен завършек на добрите преговори между социалните партньори. По думите на управителя на НОИ, цяла Европа трудно прави пенсионната реформа, тъй като мерките не са популярни. 

Според данни на Националния статистически институт, една жена, достигнала възрастта за пенсиониране 60 години, получава пенсия средно 20 години, а мъж, достигнал възрастта за пенсиониране от 63 години, получава пенсия 13 години, отбеляза Христина Митрева. 

Над 75-годишна възраст има 628 хиляди пенсионери. Демографските прогнози сочат, че до 2040 г. броят на хората над 75 години ще бъде 870 хиляди души, добави тя.

Подкрепилите законопроекта смятат, че при сегашното състояние на осигурителната система, това е най-адекватното решение. Депутатите против посочиха, че законопроектът не решава проблемите на системата, а само отнема права.

От "Атака" подкрепиха законопроекта с мотивите, че е единственият възможен на този етап, но отбелязаха, че ще поискат сериозни промени между първото и второто му четене. 

Хората не искат такава реформа и няма да допуснат този законопроект да влезе в сила, с наше участие, на синдикатите, или без, заяви вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров. Той и вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров заявиха, че настояват за спешното оттегляне на кодекса.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати