Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow Здраве arrow Бюджетната комисия гласува „за” 3,204 млрд. лв. бюджет на НЗОК за 2016-та

Бюджетната комисия гласува „за” 3,204 млрд. лв. бюджет на НЗОК за 2016-та

  Print E-mail
2015-11-12 14:20:45
източник: news.bg

Бюджетът на НЗОК мина на първо четене през бюджетната комисия на НС с 15 гласа "за", 5 "против" и един "въздържал се". Това се случи в присъствието на трима министри.

При огромен интерес в парламента се събраха за съвместно заседание бюджетната и икономическата комисии. Те трябва да разгледат на първо четене държавния бюджет за 2016 година и бюджетите на ДОО и Здравната каса.

Здравният министър Петър Москов благодари на депутатите за разбирането. Той подчерта, че това е бюджет, който ще се прилага в тежки болнични условия. Освен Москов, на заседанието присъстват министърът на икономиката Божидар Лукарски и на финансите Владислав Горанов.

С 4,2% е увеличен бюджетът на Касата в сравнение с тази година или със 129 млн. лв. За следващата година бюджетът на НЗОК е в размер на 3,204 млрд. лв. Оперативният резерв на Касата за 2016 е предвиден да бъде над 350 милиона лева.

Влизаме в следващата година на чисто с минимум 129 млн. лв. приходи, доволен бе здравният министър. Финансовата макрорамка на бюджета е добра и гарантира развитието на бюджетната система, категоричен бе доктор Москов.

Дефицитът пък ще е около 40 милиона лева. Министърът призна, че е имало нелесна битка, за да бъде извоюван по-висок бюджет за Касата. Нееднократно Петър Москов е подчертавал, че не оспорва нуждата от допълнително финансиране на здравеопазването. Такива обаче били възможностите на държавата.

Очакванията на здравното ведомство са някои от нововъведенията в здравеопазването да облекчат бюджета на НЗОК за догодина. Едно такова е електронната борса за лекарства, която се очаква да тръгне скоро и да намали разходите на болниците за медикаменти.

Икономии се очакват и от електронния идентификатор, който ще е вход за цялата здравна система от началото на следващата година. Въвеждането на задължителната здравна карта и намаляването на финансираните от НЗОК болници също трябва да доведе до спад в разходите.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голяма част от ...
  Новини През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За последните 24 ...
  Новини От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си ...
  Новини 240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистрираните с ...
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?