19 Април 2024 г. Петък

Не се страхуваме от война със САЩ, заплаши Китай

2015-10-28 09:41:09

Китай не се страхува от война със САЩ в Южнокитайско море, пише държавен вестник, свързан с управляващата китайска Комунистическа партия, цитиран от "Гардиън".

В последните месеци напрежението в региона се засили, след като Пекин започна да проявява претенциите си към акваторията с изграждането на изкуствени острови. САЩ възприемат действията на Китай като опит за блокиране на международните морски маршрути. Вашингтон обяви, че редовно ще изпраща бойни кораби да патрулират край китайските интереси. Вчера дори Пекин привика американския посланик заради боен кораб в региона.

24 часа след изпращането на американски кораб край оспорваните острови Спратли вестник Global Times обвини Пентагона в провокиране на Китай.

„На фона на американския тормоз Пекин трябва да се справи с Вашингтон тактично и да се подготви за най-лошото", отбелязва изданието в редакторски материал.

„Това може да убеди Белия дом, че Китай, въпреки нежеланието си, не се страхува да влезе във война със САЩ в региона, и е решен да запази националните си интереси и достойнство", предупреждава се в материала.

Всекидневникът People's Liberation Army Daily, водещото китайско военно печатно издание, използва главната си страница, за да обвини САЩ, че сеят хаос в страни като Афганистан и Ирак.

Железни факти показват, че отново и отново САЩ безразсъдно използват сила и започват войни, разбутват нещата там, където някога е имало стабилност, причинявайки огромни вреди на тези страни пряко, пояснява вестникът.

Вчера САЩ изпратиха разрушителя USS Lassen до изгражданите от Китай изкуствени острови. Всичко това става след провала на американския президент Барак Обама и китайския държавен глава Си Дзинпин да намерят общa база по казуса по време на посещението му в Белия дом през септември.

Военният министър на САЩ Аштън Картър предупреди, че са предвидени още операции „свобода на мореплаването" в региона. „Ние ще летим, ще плаваме и ще оперираме, където международното право позволява", каза той вчера по време на изслушване в Комисията по отбрана към Сената.

Китай реагира на дългоочакваната американска мисия в региона с редица обвинения към Вашингтон.

„САЩ са много безотговорни. Ще предприемем всички необходими действия за защита на нашата сигурност", изтъкна говорител на военното министерство.

Говорител на външното министерство подчерта пък, че Китай ще „отговори решително" на всяка преднамерена провокация, но отказа да заяви, че ще реагира с военни средства.

Китай изгражда военна инфраструктура в Южнокитайско море, включително 3-километрова писта, която може да бъде използвана от бойни и транспортни самолети. Именно това е основният източник на напрежение между Пекин и Вашингтон.

Претенции към акваторията имат също Виетнам, Малайзия, Бруней, Филипините и Тайван.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати