28 Март 2024 г. Четвъртък

Първи ТВ дебат за София - има ли кой да пребори Фандъкова?

2015-09-30 08:03:11

Първият телевизионен дебат на основните кандидати за кмет на София се проведе в ефира на БНТ.

Досегашният кмет Йорданка Фандъкова, която е кандидат на ГЕРБ, се похвали, че в последните години благодарение на софиянци е постигнато много в града. По думите ѝ, тя знаела какво и как да се постигне. Изброи като успехи новите автобуси, булеварди, детски градини, училища, зали. София била поставена в топ 30 на най-бързо развиващите се градове.

Кандидатът на БСП Михаил Мирчев посочи, че има три приоритета, ако получи властта - дългосрочно стратегическо планиране, ревизия на досегашните действия на общината и да се види кои са бандитите в администрацията, за да бъдат изгонени и да се оставят на работа съвестните служители в администрацията.

Мирчев се обяви срещу модела на управление на Фандъкова. Според него столицата не се управлявала като система, а на парче. „Харчат се много пари, а се постигат малко резултати", убеден е той. Според него в Столична общинаима огромна корупция.

Георги Кадиев, който беше изключен от парламентарната група на БСП и чиято кандидатура беше подкрепена от АБВ, увери столичани, че ще им предложи честно и професионално управление. По думите му, София заслужавала повече и в негово лице градът ще получи това „повече". Той изнесе данни, че всеки гражданин на столицата плаща около 1000 лв. данъци и такси на общината, а получава обратно като услуги не повече от 500 лв., а останалите „потъват". Ако стане градоначалник, той би акцентирал на крайните квартали, където също трябва да се живее добре подобно на централните части.

Вили Лилков от Реформаторския блок се похвали, че е натрупал голям опит и знаел „като на длан" проблемите на общината. През годините решил проблемите на много хора. Той изтъкна като проблеми за решаване неравномерното развитие на града - крайните квартали изостават много от центъра, като изтъкна специално северните райони като занемарени откъм развитие. Обеща богат и „зелен" град, премахване на пречките пред бизнеса. Призова софиянци да гласуват за него, за да „дам истинските решения за града".

Ангел Джамбазки, кандидат на ВМРО, акцентира напроблемите със сигурността и реда и начините за тяхното решаване. Той се обяви срещу циганските гета, които се оформили като „автономии", срещу струпването на нелегални имигранти и бежанци в центъра на столицата, част от който заради тях е наричан от софиянци "Малката Арабия".

Кандидатът на ДПС, Андрей Георгиев, обяви, че имал възможностите и силата да реши проблемите на столицата. Той се кандидатирал основно заради това да бъде чут гласът на ДПС срещу надигащата се ксенофобия. По думите му, да си патриот означава да искаш България да върви напред. Увери, че в София имало достатъчно либерални хора, които да го подкрепят.

По основния проблем на Европа през последните седмици, а именно - бежанския и имигрантския наплив, кандидатите за кметове на столицата се обединиха около тезата, че това е най-големият проблем понастоящем.

Решението за Йорданка Фандъкова е инвестирането въввидеонаблюдение, осветление и засилено присъствие на полиция. Тя се обяви за разграничаване на прииждащите - едно са бежанците със семейства, друго - нелегалните имигранти. Настоява за много сериозни санкции срещу трафикантите. Тя отсече, че София е изчерпала капацитета си за изграждане на центрове за подслон на бежанци и имигранти.

Според Ангел Джамбазки изобщо не трябва в столицата да има центрове за бежанци и имигранти. Тези центрове трябвало да бъдат разположени по границата.

Михаил Мирчев алармира, че в центъра на София се е оформило гето на нелегални имигранти и разкритикува Фандъкова, защо не са били проверени тези хора вече месеци наред. Полицията се оказва безпомощна и има декоративни функции, констатира той.

Човекът на ДПС Андрей Георгиев настоява за хуманно решение на проблема, защото тези хора бягали от война. За него решението е на централно ниво, от правителството, което трябва да е в комуникация с общината.

Според Вили Лилков Столичната община няма възможност да приема повече бежанци. По думите му, интеграцията им е възможна на базата на образование и желание да работят в града. Проблем е и, че повечето от тях са мъже, които са икономически имигранти.

Георги Кадиев се зачуди защо изобщо дебатират проблема, не били кандидати за шефове на МВР или на Държавната агенция за бежанците. Все пак уточни, Столичната община не може да замести държавата, но укори Фандъкова, че някой друг искал да ѝ свърши работата. Решението според него е засилване на общинска полиция, като се дадат 1500 лева заплата на полицай. Да има жива охрана на паркове, градинки, да се сложат камери. Информира, че в Лондон във всеки момент ви снимат четири камери.

източник: news.bg

Последни новини от категория София


Новини
Третият лъч на метрото се очаква да тръгне на 26 август, разкри столичният кмет Йорданка Фандъкова пред журналисти, след като инспектира столичната 51 детска градина "Щурче".В м ...
Новини
От МВР не отчитат засилено движение по пропускателните пунктове в неделния ден, който е първия ден на Възкресение Христово, информира БНР. Мнозина столичани напуснаха София преди празни ...
Новини
172 снегорина са на терен в София, съобщава БНР.Те обработват улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, както и основни улици в кварталите, стръмни участъци и общински пътища.За ...
Новини
За три дни заразените с коронавирус в света са скочили до над 300 000. У нас за миналото денонощие има общо 29 нови случая. Това обяви шефът на оперативния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.171 стана ...
Новини
Специализирана акция се провежда в столичния квартал "Факултета". Тя е започнала около 19.30 часа, съобщи "Нова телевизия".Операцията е насочена срещу разпространен ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати