Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 29
Начало arrow Политика arrow Плевнелиев номинира Филип Димитров за конституционен съдия

Плевнелиев номинира Филип Димитров за конституционен съдия

  Print E-mail
2015-09-16 08:16:44
източник: news.bg

Президентът Росен Плевнелиев Мариана Карагьозова-Финкова и Филип Димитров.

Номинираните за представители на президента в Конституционния съд притежават дългогодишен юридически опит, доказани експерти в областта си, спризнат авторитет в България и в чужбина, посочват от президентството пред да предоставят на медиите и кратка биография на двама юристи.

Припомняме, парламентарната група на ГЕРБ единодушно застанаха зад номинацията за конституционен съдия на досегашния омбудсман Константин Пенчев.

Филип Димитров е възпитаник на ЮФ на Софийския университет, притежава над 20-годишен юридически стаж като адвокат, член е на Софийската адвокатска колегия.

Най-известен е с политическата си дейност като министър-председател (1991-1992 г.) и народен представител от СДСв 36-о, 37-о и 40-о Народно събрание. Оттегля се парламента по лични причини предсрочно.

Филип Димитров е заместник-председател на Обединения парламентарен комитет ЕС-България (1993-1997 г. и 2005-2008 г.); посланик на България в ООН (1997-1998 г.), посланик на България в САЩ (1998-2002 г.) и специален пратеник на Председателя на ОССЕ за Армения и Азербайджан (2004 г.). От 2010 г. до 2014 г. е ръководител на Делегацията на ЕС в Тбилиси, Грузия.

От 2007 г. е член на Европейския парламент, заместник-председател на Конституционната комисия на ЕП.

Мариана Карагьозова-Финкова е професор по Конституционно право (2009 г.), ръководител на Катедра Конституционно право при Юридическия факултет на СУ „Свети Климент Охридски" (2003-2013 г.). 
Притежава редица специализации в областта на защитата на човешките права, прилагането на европейските стандарти в публичната администрация, на европейското и американското право в Белгия, Холандия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Чехия, Унгария. Член е на Правния съвет при Президента на Република България.

От президентството посочват още, че държавният глава ще назначи своите представители в Конституционния съд на Република България до края на септември 2015 година.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?