29 Март 2024 г. Петък

Маркират с червено вредните храни, Хаос от лъжи с руския самолет

2015-09-16 08:08:43

24 часа"

Маркират с червено вредните храни

Храните с наднормено съдържание на сол, захар, кофеин може да бъдат маркирани с червено, за да се улесни информираният избор на родителите. Автомати с "джънк фуд" в училище не трябва да има.

Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов на дискусия "Здрави в училище", организирана от "24 часа" и "Труд". Той и министърът на спорта Красен Кралев обявиха старта на правителствената програма "За здраво поколение", която ще създава условия за здравословен начин на живот на младите.

Маркирането на храните в зелено - без здравен риск, и в червено - за обозначаване на съдържание извън здравните препоръки, било практика в Англия. Въвеждането на подобна мярка и у нас се обсъжда в рамките на законопроекта за обществен данък върху нездравословните храни, който ще бъде представен в МЗ идната седмица.

. „Труд"

Хаос от лъжи с руския самолет

Външният министър Даниел Митов внесе допълнително объркване по темата с прелетелия над София руски самолет за Сирия на 7 и 8 септември. "Това, което каза премиерът преди два дни - той реферираше към хипотетична ситуация, ако евентуално бъдем поставени в положение, в което трябва да реагираме. След като не издадохме разрешение за прелитане на руски товарни самолети, тогава обсъждахме вариант, ако евентуално бъде нарушено въздушното ни пространство, какво да правим", каза Митов.

„Стандарт"

По-евтини хапчета за кръвно и сърце

Касата ще плаща хапчета за домашно лечение, ако помагат при най-смъртоносните и тежки болести за България. Това гласи един от новите критерии, които залага здравното министерство в проект на наредба. Промените са в унисон със заявените намерения за реформа на Петър Москов. Идеята е касата да плаща по-малко на брой лекарства и медицински услуги, които са за най-масовите диагнози. Така за тях трябва да има по-малко доплащане от пациентите. Останалите лекарства и медицински дейности обаче ще се покриват изцяло от болните хора. За първи път сега министерството обяви и критериите, по които ще се отсеят заболяванията, за чието медикаментозно лечение касата ще дава пари. Сред тях са шестте водещи диагнози за смъртност, хоспитализиране или инвалидизираните в страната за последните 3 години. Такива със сигурност са сърдечно-съдовите и онкологичните.

„Монитор"

Изнасят машини те с чипс и снакс от училищата

Здравните инспектори тръгват на лов за вредни храни, които се продават в школата.

„В училищата има машини, от които извира джънк фуд - снаксове, чипсове, вафли, и това ще бъде прекратено". Това обяви вчера здравният министър Петър Москов по време на дискусията „Здрави в училище". Той допълни, че масовите проверки на регионалните здравни инспекции започват още от следващата седмица.

„Сега"

Европа е заплашена от бунт на бежанците

Ситуацията с наплива на бежанци към Европа излиза от контрол. Унгария е под пълна блокада и дори обяви извънредно положение в два южни района по границата със Сърбия, съобщиха световните медии. Огромни опашки има не само по унгарската, но и по австрийско-германската граница заради засиления граничен контрол. Българското външно министерство препоръча вчера да не се пътува с кола или влак през Унгария към Австрия, Словакия и Германия, а да се използват обходни маршрути през Румъния, Словакия или през Сърбия и Словения. Само за едно денонощие полицията задържа 77 нелегални имигранти на българска територия.

„Дума"

361 210 живеят само с минимална заплата

361 210 българи са преживявали миналата година с доход от едва 340 лева на месец. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов. За тези хора в Националната агенция за приходите няма информация за получени други доходи, освен от минималната им заплата. От тези над 360 хил. нашенци само 12 385 души са поискали данъчно облекчение и на едва 5384 души е възстановен данък за доходи, непревишаващи минималната работна заплата.

„Капитал"

Министерство на здравеопазването не се е отказало от идеята си да въведе т.нар. данък обществено здраве, който да обложи вредните храни. Министър Петър Москов съобщи, че следващата седмица ще е готов с проекта и ще го представи. Според анонса от пролетта ведомството иска всички храни с повишено съдържание на захар, сол, кофеин, трансмазнини да бъдат обложени с допълнителен данък или акциз. Целта е те да станат по-труднодостъпни, защото оказват вредно влияние върху здравето, а производителите да започнат да влагат естествени и здравословни продукти в тях.

 

Ведомството е започнало и друг фронт за борба с вредните храни с фокус върху децата. Регионалните здравни инспекции (РЗИ), които са местните подразделения на здравното министерство, от 10 дни извършват проверки на училищните бюфети и отстраняват нездравословните храни от менюто на децата. От училищата ще бъдат изхвърлени и автоматите за шоколади, вафли и газирани напитки освен в случаите, в които те предлагат подходящи продукти, които не водят до затлъстяване на децата, съобщи още Москов на конференция "Здрави в училище".

„Новинар"

България е приоритет за ЕК с 3 от 7 енергийни проекта

3 от 7 приоритетни проекта на Европейския съюз са за България.

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който участва на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа" заедно с вицепрезидента на ЕК, отговорен за енергийната сигурност Марош Шефчович. Двамата коментираха интерконекторите между съседните държави, кризата в Украйна и енергийната сигурност.

„15 страни успяхме да се съберем на една маса и определихме кои да бъдат 7-те водещи проекта през следващите няколко години. От тях три са български, но и другите партньори от региона прецениха, че са важни. Междусистемните връзки с Турция, Сърбия, Гърция са необходими, за да се укрепи енергийната мрежа в региона", изтъкна Шефчович.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати