20 Април 2024 г. Събота

70-членна терористична група в сблъсък с македонската полиция в Куманово

2015-05-09 19:01:56

Най-малко четирима полицаи са ранени при престрелка между полицията в Бивша югославска република Македония (БЮРМ) и въоръжена група от около 70 мъже в македонския град Куманово, съобщават местни медии.

По непотвърдена информация има загинали. По-късно стана ясно, че към 20 души са пострадали. Най-малко трима души са загинали при престрелките между неизвестни лица и полицията в Куманово, съобщават местни медии. Сред загиналите има полицаи и цивилни. МВР и здравните власти крият колко са загиналите по време на престрелките.

Според неофициална информация на репортер на „Плус инфо" един от загиналите е член на отряд „Тигър".

Продължават да се чуват изстрели. Престрелките са ожесточени. Местните жители са много разтревожени. Освен изстрели се чуват и взривове, които биха могли да са от артилерийски оръдия, отбелязват местните медии.

Говорителят на МВР Иво Котевски съобщи, цитиран от „Нова Македония", че действията на полицията са насочени срещу въоръжена терористична група, която планирала нападения в страната. Тя имала за цел да организира нападения върху държавни институции.

Групата е влязла нелегално в Македония от съседна държава и чрез свои поддръжници се е подготвяла за бъдещите терористични атаки. Разположена е в няколко къщи в кумановския квартал „Диво селище", където основно живеят албанци. Става въпрос за добре въоръжена група, обяснява Котевски.

Имало е план за действие. Около 5.00 часа специални части са започнали изпълнение на плана. Полицаите са се натъкнали на ожесточен отговор от страна на терористите. Те били били въоръжени с автомати, гранати и снайпери. От своя страна полицията е отговорила изключително внимателно на нападението.

Допълнителна трудност бил и релефът на квартала, чиито малки и тесни улички препятстват полицейската акция.

 

От вътрешното министерство на страната по-рано заявиха, че полицията провежда операция по неутрализиране на въоръжена група в Куманово. Ведомството призова гражданите за спокойствие.

Полицията в БЮРМ започна операцията рано сутринта в крайни квартали на северния град, където през 2001 година властите се бориха срещу бунтуващи се етнически албанци.

Местни медии съобщават за стрелба и стълб от дим над града. Операцията е започнала в 4 часа сутринта. Хеликоптери прелитат над града, който е разположен на 40 километра от столицата Скопие.

Фотограф на Ройтерс информира, че спецчасти с бронирани машини са блокирали квартал в Куманово. Всички входове и изходи към града са блокирани.

В района живее голяма общност от етнически албанци. Около 30% от 2-милионното население в страната са албанци.

През 2001 година етнически албанци се биха в продължение на месеци със силите на реда, но медиаторството на Запада помогна да бъде сключен мир, даващ повече права и представителство на албанците. Но прилагането на договореното се бави и често напрежението се връща.

Миналият месец група от въоръжени мъже, които говорят албански, взеха четирима полицаи за заложници до границата с Косово.

От края на януари правителството в БЮРМ е под натиск от опозицията, която го обвинява в злоупотреба с власт и масово подслушване.

Престрелката се случва на фона на масови протести през последните дни в столицата на страната. Протестите са свързани с убийството на младеж от полицията и потулването на случая. Демонстрантите искат оставката на вътрешния министър.  

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати