28 Март 2024 г. Четвъртък

Драгомир Стойнев на път да бъде отстранен като зам.-председател на БСП

2015-04-25 18:23:06
Пореден скандал скара социалистите на днешното заседание на Националния им съвет. Този път обект на острите реплики бил бившият енергиен министър в кабинета "Орешарски" и зам.-председател на БСП Драгомир Стойнев, който отсъстваше от заседанието заради служебен ангажимент в Хърватия, научи "Дневник" от участници в заседанието.

Тон срещу Стойнев, който беше и кандидатът на Сергей Станишев за председател на БСП, задал бившият зам.-министър на енергетиката в тройната коалиция Явор Куюмджиев, който сега ръководи Съвета по енергетика на "Позитано"Теменужка Петкова считам, че към този момент върши своята работа. В крайна сметка тя продължава политиката, която водеше кабинетът "Орешарски". Не можеш да си зам.-председател на БСП и да защитаваш това управление, заявил Куюмджиев.

Той директно обвинил Стойнев, че е проводник на чужди икономически и външнополитически интереси и че той е виновен за провала на трите важни за БСП енергийни проекта - АЕЦ "Белене", Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и газопровода "Южен Поток"

Дадохме правителството си на концесия на Пеевски и Василев

В повечето изказвания били в посока оставка на Стойнев и защо досега са си мълчали. Единствени Росен Карадимов, бивш съветник на Сергей Станишев от премиерските му години, и депутатът Кирил Добрев защитили Стойнев.

Тогава Румен Овчаров се изказал от името на онези, които не са си мълчали и са предупреждавали в БСП още през 2013 г. какво ще стане с енергетиката. Според участници във форума, Овчаров заявил, че Стойнев не е бил министър на БСП, а е бил от квотата на Делян Пеевски. Докато не кажем, че предишното правителство беше дадено на концесия на Делян Пеевски и Цветан Василев, хората няма да ни повярват, настъпил Овчаров болното място на БСП. Според социалистите не може повече в името на лъжеразбрано единство да продължават да си мълчат.

Винаги съм питал колко министри има БСП в кабинета "Орешарски", защото Цветан Василев публично се хвалел, че неговите са 6, напомнил Овчаров. Този разговор го дължим на нашите избирателите, както и отговорите на въпроса кой допусна това и кой е виновен, защото винаги тихомълком се опитваме да минем метър, да се снишим и да замълчим, продължил Овчаров.

Той настоял за пет неща - БСП и Националният съвет на партията да декларират, че повече никога партията няма да стане подвластна на нито една икономическа групировка, нито да обслужва чужди партийни интереси, било то и на почетните им председатели.

Настоял за анализ на съвременното ляво и мястото на БСП в него, защото то не е радикални леви лозунги със 100-годишна давност. Поискал анализ и как това ново ляво намира израза си в управленска политика на БСП, защото това, което се случи с гръцката СИРИЗА, показва, че не намира решение на прагматичните проблеми на днешния ден.

Овчаров поиска така да бъдат променени и структурите, и механизмите, и уставът на БСП, за да се гарантира, че първото и второто няма да се случат, а третото и четвъртото да се случат.

Според Овчаров за провала в енергетиката при кабинета "Орешарски" не е само ролята на БСП и Драгомир Стойнев, а и намесата на други политически сили. Провалът на проекта "Южен поток" обаче бил изцяло заслуга на Стойнев, защото той го разглеждаше като проект, в който трябва да реализира интересите на няколко фирми, свързани с Цветан Василев и Делян Пеевски, казал още Овчаров.

Промени в ръководството още на следващия пленум

Лидерът на партията Михаил Миков казал, че имал идея да прави промени в Изпълнителното бюро, но след днешния разговор ще предложи още на следващото заседание на пленума по-големи структурни промени, включително изваждане на някои хора от Изпълнителното бюро (тясното партийно ръководство).

Ако искаме да си възвърнем доверието на хората, трябва да наречем нещата с истинските имена. Не може да се крием зад единство, за нещо което не сме съгласни, заявил Куюмджиев.

Пред "Дневник" той отрече разговорът днес да е бил заради отсъствието на двамата засегнати Драгомир Стойнев и Сергей Станишев. От последните пет заседания Стойнев е бил само на едно, докога да го чакам, той може да дойде чак на Коледа, отговори Куюмджиев.

БСП вкара в енергетиката лаици

Добави, че критикувал работата не само на Стойнев, но и на Петър Димитров (наследник на Румен Овчаров като енергиен министър в мандата на тройната коалиция). Имаме уникален принос с това, че показахме как енергетиката може да се управлява от лаици. След Румен Овчаров, който беше последният експерт начело на енергетиката, нещата продължават да стават все по-зле, заяви Куюмджиев.

Пловдивският бизнесмен Георги Гергов го питал защо е мълчал досега, разказаха социалисти. Около 80-90% от присъстващите на днешното заседание обаче одобрили критиките на Куюмджиев, сред които Георги Пирински, Янаки Стоилов. "Ако бях гадняр, можех да настоявам днес да се гласува отстраняването му и нагласите в Националния съвет бяха такива, че тя щеше да мине", коментира Куюмджиев. "Дневник" търси Драгомир Стойнев за коментар на случилото се на пленума.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати