20 Април 2024 г. Събота

Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

2015-04-22 21:39:48

Софийският градски съд обяви Корпоративна търговска банка (КТБ) в несъстоятелност. Съдия Иво Дачев е спазил краткия 7-дневен срок, съобщават от институцията.

Решението обаче не е окончателно. То може да се обжалва и протестира пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок от връчването на препис от него.

В съобщението на Градския съд се посочва, че в решението се определя началната дата на неплатежоспособността - 06 ноември 2014 година. След заседанието на съда миналата седмица стана ясно, че най-оспорвано и най-важно при производството по несъстоятелност на КТБ е именно определянето на точна дата, в която банката е изпаднала в несъстоятелност. Задачата за това бе в ръцете на съда.

Решението подлежи на незабавно изпълнение от датата на постановяването му, изтъкват от СГС.Дейността на КТБ се прекратява, посочват още от СГС. Съдът е постановил обща възбрана и запор върху имуществото на банката. Освен това е постановено и започване на осребряване на активите, включени в масата на несъстоятелността на КТБ.

Междувременно финансовият министър Горанов съобщи новината след края на правителственото заседание,посочвайки специално обявената от съда дата за начало на несъстоятелността и неплатежоспособността - 6 ноември 2014 година.

Това е началото на един много дълъг и сложен процес, искам да ви уверя, че временните синдици и постоянните такива ще подложат на оспорване всички сделки, които увреждат масата на състоятелността, и всички сделки, които привилегироват едни кредитори пред други, зарече се министърът.

Той не пропусна да коментира и цесията на министъра на културата Вежди Рашидов (имал солидна сметка в КТБ, б.р.), като по думите на Горанов тя е напълно законна. Ако в резултат на нея обаче се нарушава предимството пред други кредитори и той се явява привилегирован кредитор на КТБ, то МФ ще положи всички усилия това да е от първите атакувани пред българския съд сделки.

Още през ноември 2014 г. с изменения в Закона за банковата несъстоятелност правителството предложи промени, с които прихващанията не дават резултат и не привилегироват едни кредитори спрямо други, припомни Горанов. Той увери, че ведомството му гарантира, че ще положи абсолютно всички усилия за всички действия, които по един или друг начин увреждат имуществото на КТБ или привилегироват едни кредитори, да бъдат оспорени пред българския съд.

Това са огромни по обем и материален интерес сделки, някои от тях свързани с банката в гражданския оборот, цесии и други такива, има извършвани и определени операции, нарушаващи пряко или косвено принципа на равнопоставеност на кредиторите - без значение чие име седи в договорните отношения, без значение дали това е Вежди Рашидов, или е на някой друг повече или по-малко известен гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ, категоричен е министърът.

След решението на съда финансист номер едно обяви, че следват всички описани в закона процедури, като е много вероятно сегашните временни синдици да бъдат определени за постоянни.

Ще почнат процедури, които в рамките на българския съд ще гарантират всичко необходимо, така че откраднатото от КТБ да бъде върнато там и кредиторите - всички неудовлетворени вложители, включително Фонда за гарантиране на влоговете, да бъдат равнопоставени и удовлетворени, обеща Горанов.

Припомняме, след продължило близо три часа заседание на Софийския градски при закрити врата на 15 април бе обявено, че съдбата на КТБ ще стане ясна до 7 дни.

Тогава съдията обясни, че ако бъде започнато производство по несъстоятелност, съдбата на банката остава в ръцете на синдици. Започва да тече двумесечен срок, в който кредиторите в банката подават своите искания за вземания. Трябва да бъдат изготвени три списъка, а за тяхното написване синдиците имат време от 14 дни.

След изтичането на този срок, започват нови две седмици, в които недоволни от списъците кредитори могат да възразят пред синдика, а ако не получат от него удовлетворяващо решение, могат да се обърнат към съда.

За това обаче те имат срок от една година, което забавя евентуалното последващо осребряване на активите в банката.

От „Правен свят" уточняват, че сроковете за обжалване на решението на Софийския градски съд за обявяването в несъстоятелност са изключително кратки, като само БНБ и прокурорът имат право на жалба и протест. Такова право по закон имали и квесторите, но КТБ вече няма такива.

Посочва се още, че Софийският апелативен съд е длъжен да образува въззивното дело в деня на получаване на жалбата или най-късно на следващия работен ден и да я разгледа, като се произнесе с решение в едномесечен срок от образуване на делото.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати