25 Април 2024 г. Четвъртък

ДСК и ОББ ужилени в схема за милиони

2015-03-10 18:36:09
Със 100 лева вземаш милиони – тази история се оказа горчива истина за две български банки, които пострадаха сериозно с милиони заради дадени заеми, които не изглежда да бъдат върнати. Става въпрос за ОББ и ДСК, а Actualno.com съобщи за случая вчера.

 

Подробностите около скандалната схема обаче продължават да изплуват. Основният въпрос в нея е как се заличава ипотека, без съгласието на една от двете страни – в случая банките. Защото точно като обезпечение на задължения се учредява ипотека върху сградите на два завода и върху нови машини, първоначална собственост на „Бросс Холдинг” АД.

 

Какво става - „Бросс Холдинг“ АД сключва договор за учредяване на залог върху цялото си търговско предприятие по реда на Закона за особените залози (ЗОЗ) в полза на офшорното дружество „Диси&Кем Компани”, регистрирано на Сейшелите. На свой ред офшорката, скоро след това, продава активите на „Бросс Холдинг“ АД на компанията „БП Индъстрис” ЕООД. Тя пристъпва към заличаване на ипотеките, учредени от „Бросс Холдинг“ АД върху заводите в полза на ОББ и ДСК.

 

Точно заличаването е направено по скандален начин, каза пред Actualno.com адвокат Свилен Адрианов, който работи за юридическа кантора „Пенков, Марков и партньори”. Кантората представлява ОББ в случая. По думите на адвокат Адрианов формалната причина да бъдат прескочени ОББ и ДСК при заличаването на ипотеката е, че заложените имоти са продадени в изпълнение по особен залог. Обяснението на купувача е, че това представлява публична продан т.е. купуване на чисто. То е прието от силистренския съдия Красимир Дечев и е вписано в съответния регистър. Самият Дечев по-късно е освободен от ВСС.

 

След това вписване, ОББ и ДСК обжалват пред Силистренския окръжен съд, но жалбата е отхвърлена. Следва обжалване пред Варненския апелативен съд, който се произнася в полза на банките, но докато това стане, минава една година, посочи пред Actualno.com адвокат Адрианов. Сега има насрещна жалба, която ще се гледа от Върховния касационен съд, а там „нещата стават бавно”, заяви юристът.

 

Само главницата по облигационния заем, който е дала ОББ, е 7 млн. евро. От ДСК има кредит за още 3 млн. евро, отново без да се смятат дължимите лихви. На въпрос на Actualno.com дали парите могат да изчезнат, адвокат Адрианов изрази опасение, че е много вероятно.

 

Схемата

 

След като „БП Индъстрис” заличава ипотеките, компанията учредява залог в полза на Интернешънъл Асет Банк.  Съответно банката бързо обявява за предсрочно изискуем кредита по залога, започва производство по несъстоятелност и имотите т.е. заводите са продадени за 100 лева – на „Феникс Кемикъл” ЕООД, разказа адвокат Адрианов пред Actualno.com. Целият процес се развива за няколко месеца. А след това офшорката „Диси&Кем Компани”, за да спре събиране на кредитите от 10 млн. лева, става пръв кредитор при обявяване по несъстоятелност на „Бросс Холдинг”. И иска да си вземе 43 млн. лева. Откъде се появиха те, пита адвокат Адрианов, който не е убеден, че такива вземания въобще има, защото „Бросс Холдинг” е публично дружество и в регистрите тези суми не се появяват.

 

Познато

 

На 23 февруари вестник „Капитал” съобщи за подобна схема, от която отново ОББ страда. Този път другата банка е УниКредит Булбанк. Двете банки твърдят, че строителна група „Балканстрой”, отново с помощта на офшорка и чрез особен залог върху движимо имущество на „Техногипс” се опитва да не плати 33 млн. евро кредити. А заводът на „Техногипс” край Раднево е изграден с тези кредити.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати