Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Май 15
Начало arrow Политика arrow Министър Христо Иванов поиска съдия Ченалова да бъде наказана дисциплинарно

Министър Христо Иванов поиска съдия Ченалова да бъде наказана дисциплинарно

  Print E-mail
2015-02-05 21:23:15
източник: dnevnik.bg

Министърът на правосъдието Христо Иванов е внесъл днес в деловодството на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова, съдия в Софийския градски съд (СГС), за допуснати от нея дисциплинарни нарушения, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Искането се позовава на текст от Закона за съдебната власт. В него се посочва, че може да се наложи дисциплинарно наказание на съдия в случаи на действие или бездействие, което неоправдано забавя производството, за нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, за действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт, за неизпълнение на други служебни задължения.

На ВСС се предлага след проверка и оценка на изложените факти и констатации да наложи съответно на тежестта на нарушенията дисциплинарно наказание. По закон наказанието може да е забележка, порицание, намаляване на заплатата с 10-25 на сто за срок от 6 месеца, понижаване в ранг или в длъжност в същия орган на съдебната власт за срок от една до три години, освобождаване от длъжност като административен ръководител или заместник на административен ръководител, дисциплинарно освобождаване от длъжност.

Предложението на министъра е изготвено въз основа на констатациите, направени в хода на проверката на дейността на Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела. Едно от тях е това за френската компания "Белведере", за проблема с която сигнализира посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. А също и на базата на проверка по сигнал от 7 януари 2015 г., депозиран в деловодството на Министерството на правосъдието от Обединена българска банка, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.

Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова в края на януари за 6 месеца. Мотивът -  че срещу нея се водят три дисциплинарни производства, а това според Закона за съдебната власт е основание за временно отстраняване от системата.

Решението е взето по предложение на дисциплинарния състав, сформиран по казуса на френската фирма "Белведере".

В рамките на един месец - от 17 декември до 15 януари - ВСС заведе две дисциплинарни производства срещу Ченалова, и двете, след като френският посланик повдигна по телевизията въпроса за делото за несъстоятелността на дъщерните дружества на френската фирма "Белведере" и действията на съдийката по него.

От министерството уточняват, че упражняването на тези правомощия на министъра не е прецедент. Според текст от Закона за съдебната власт той има право да прави предложение за налагане на дисциплинарно наказание на съдия, прокурор, следовател, административен ръководител или заместник на административен ръководител. От ведомството на Иванов припомнят, че през 2000 г. по предложение на тогавашния министър на правосъдието във ВСС е внесено предложение за дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Паликарова от СГС, въз основа на което й е било наложено дисциплинарно наказание.

Действията на съдия Паликарова, представляващи дисциплинарно нарушение, са едно от основанията за осъждане на България по делото "Шести май инженеринг ООД" и други срещу България от Европейския съд по правата на човека през 2011 г.

Законът за съдебната власт дава право на министъра на правосъдието да иска дисциплинарно наказание на съдия в определени случаи.

Фотограф: Надежда Чипева, Капитал

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?