29 Март 2024 г. Петък

Стихията удари най-силно Смолян, Кърджали и Бургас

2015-02-01 16:17:47

След силния вятър и поройния дъжд в последните часове ситуацията е най- тежка в районите на Смолян, Кърджали и Бургас. Това обяви пред „Фокус” директорът на „Дирекция оперативни дейности” в ГД „Пожарна безопасност” Първан Секиранов.
В Триград има блокирани туристи, в Смолян дъждът е отнесъл настилката по улиците, два квартала в Бургас са под вода, а в Поморие има паднали дървета и отнесени покриви.

„След определен период от време очакваме да се усложни обстановката в районите Ямбол и Елхово”, обясни Секиранов. Причината е в потичането на водите от язовирите „Копринка” и „Жребчево. „Водосборът, който ще се получи по поречието на р. Тунджа, ще доведе до увеличаване на нивото в Елхово и Ямбол”, стана ясно още от думите на директора на „Дирекция оперативни дейности” към ГД „Пожарна безопасност”.

От кметството в Триград съобщиха, че стихията е блокирала няколко автомобила с туристи. Причината е, че единственият път към селото е затворен от придошлите води на р. Триградска, съобщи БТА. Очакванията са в следващите часове да бъде възстановена проходимостта на трасето към Триград и хората да успеят да си заминат от хотелите.

Спасителни екипи отводняват помещения в хотел и мандра в Триград, чиито първи етажи са залети от наводнението.

Река Триградска достигна 4 м дълбочина днес в отделни по-тесни участъци в селото, обяснява кметът Цветан Славков. Водната  стихия е причинила пропадане на участъци от пътища и улици, разрушени са подпорни стени, но размерът на щетите се очаква да  бъде изяснен утре след оттичане на реката.

Бедствено положение бе обявено днес в област Смолян поради пораженията.

Заради обилните валежи и силни ветрове от последното денонощие, ситуацията в Поморие също е критична, съобщи кметът Иван Алексиев. В общината е свикан кризисен щаб.

Има паднали дървета пред читалище "Светлина 1939" и в двора на училище "Иван Вазов". Силният вятър е срутил и покрива на  читалище "Просвета 1888".

На територията на община Поморие са затворени пътните отсечки: село Страцин - село Просеник; село Горица - село  Гълъбец, село Горица - село Гюльовца. Временно е ограничено движението по пътя Поморие - Ахелой, където платното е залято с вода. От община Поморие препоръчват на шофьорите да използват маршрута село Каменар - Каблешково. От Каблешково в посока към Ахелой пътят е отворен.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев предупреждава гражданите да бъдат внимателни, да се информират подробно и често за метеорологичната обстановка и по възможност да не излизат от домовете си поради опасността от падащи предмети.

Междувременно от МОСВ съобщиха, че няма възникнали критични ситуации вследствие на преливане на язовирите, определени в предаварийно състояние.

Бургас, снимка: Булфото 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати