29 Март 2024 г. Петък

$ 15 млн. помощ получава армията ни от САЩ

2015-01-24 18:10:27

Българската армия ще получи 15 млн. долара от правителството на САЩ до края на годината за инфраструктурни проекти. Това съобщи военният министър Николай Ненчев във Велико Търново, цитиран от БТА и БНР.

Той уточни, че средствата ще се използват за ремонт на полигона в Ново село и летището в Безмер, за изграждане на нови съоръжения и за инфраструктура.

Очаква се скоро да придобием многоцелеви самолет и 3D радари за отбрана на въздушното ни пространство, съгласно ангажиментите на страната ни към Алианса, каза министърът.

По думите му договорена е съвместна подготовка с войските на НАТО на полигона в Ново село и засилено присъствие в района на Черно море.

Военният министър каза още, че военният бюджет ще нараства постепенно, а българската армия ще се модернизира съобразно стандартите на НАТО. Той прогнозира постепенно увеличение на бюджета за отбрана, като до края на годината той ще нарасне с 2 процента и ще достигне до 77 млн. лв.

По отношение на охраната на южната ни граница Николай Ненчев заяви за пореден път, че армията ще предостави предимно логистична подкрепа.
В най-скоро време 180 военнослужещи ще бъдат изпратени, за да подпомогнат органите на МВР при охраната на южната ни граница, съобщи Ненчев. Министърът ще настоява за допълнителна подготовка и обучения на военнослужещите, които ще бъдат изпратени на границата, тъй като това е много специфична дейност.

От думите му стана ясно също, че военното министерство е готово да предостави на Агенцията за бежанците стари казарми и поделения.

Има десетки такива сгради в цялата страна, които могат да се ползват за настаняване на бежанци. Към момента подобно искане в министерството не е постъпвало, но предвид очакваната бежанска вълна сградите могат да се ремонтират и да служат като бежански лагери, допълни министърът.

По думите му общините, които искат да придобият военни имоти на своята територия, могат да ги получат само при категорични доказателства, че терените ще се ползват за публични цели и няма да бъдат преотдавани или продавани.

Ненчев посети старопрестолната столица по покана на депутата от Реформаторския блок Иван Иванов, който е зам.-председател на Народното събрание. 
Той се срещна с ръководството на Националния военен университет. На срещата се е коментирала възможносттащабът на многонационалните сили на Югоизточна Европа да бъде базиран в НВУ"Васил Левски". Договорено е Министерството на отбраната да отпусне 50 000 лева за ремонт на изгорялата зала във Военния клуб в старата столица.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати