18 Април 2024 г. Четвъртък

400 души блокираха влаковете край Карлово, министър ги успокоява

2015-01-17 15:09:46
Над 400 души блокираха три пъти жп линията на гарата в Карлово. Това се случи въпреки уверението на държавата, че БДЖ няма да спира повече пътнически влакове и ще се възстановят някои от спрените 38 линии.

Вчера транспортният министър Ивайло Московски обяви, че се очаква още следващата седмица кабинетът да отпусне субсидията от 40 млн. лева, с която беше намален бюджетът на БДЖ за тази година. Необходимо е обаче разрешение от Брюксел, защото сумата се смята за държавна помощ.

„Няма с какво да стигнем до големия град, закъсняваме за лекции, а родителите ни не могат да стигнат до работа”, заяви пред Dnes.bg едно от протестиращите момчета.

Недоволните излязоха на жп линиите и спряха влака от Бургас за София. Сред тях бяха служители на железниците, много студенти, работещи и пенсионери от региона. Исканията им бяха министерството да пусне 9 от спрените 12 влакови композиции, защото хиляди остават без транспорт до работните си места.
На място за разговори с протестиращите пристигна министърът на транспорта Ивайло Московски, който се ангажира да бъдат пуснати 8 от спрените влакове. 

„Следващия месец  ще внесем стратегия за инвестиционен план, развитие на държавните железници, за да имат едно устойчиво развитие в следващите 7-10 години, за да може, независимо кой е министър на транспорта и кое е правителството, да се съобразяват с това решение”, съобщи на място Московски.

„Иска ми се да му повярвам и се надявам това да е истина”, обяви Делко Начев - председател на националния синдикат на локомотивния персонал в България към депо Карлово.

За кратко протестиращите влязоха в пререкания на висок глас и се саморазправяха с министъра, но страстите бяха успокоени.

Московски е категоричен, че без съкращения железниците не могат да се стабилизират.

Протести заради спрените влакове има още в Горна Оряховица, Варна, София и врачанското село Бели Извор.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати