Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Ноем 28
Начало arrow Политика arrow Кунева: Ние сме сигурна държава, но трябват много усилия, за да останем такава

Кунева: Ние сме сигурна държава, но трябват много усилия, за да останем такава

  Print E-mail
2015-01-09 09:55:10
източник: dnes.bg

Заплахата за цяла Европа е заплаха и за България. Заплаха е, защото са застрашени демократични ценности като свободата на словото и това е един много сериозен предупредителен сигнал. Този коментар направи вицепремиерът Меглена Кунева по bTV след нападението срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в Париж, при което загинаха 12 души.

Начинът, по който се развива Европа, я изправя пред нови предизвикателства, смята Кунева. 

Според нея французите умеят да провокират, но би било пагубно, ако в момента ултрадесните сили на тази основа задвижат вътрешнообществени напрежения и противодействия. 

По думите й обаче Франция е реагирала изключително зряло, а интелектуалците, политиците и дипломатите в страната категорично са заявили, че не смятат да отстъпват от начина си на живот. 

Политиката е тази, която направи мира, направи ЕС, но политиката на Ислямска държава е тази, която в момента тренира терористи и изважда хората от нормалното им мислене. Хората виждат това, коментира Кунева. 

Тя е уверена, че България е сигурна държава, но допълни, че ще трябват много усилия, за да остане такава.

„Хората в ДАНС и останалите служби, отговарящи за сигурността, работят и в момента. Те са в постоянен контакт с партньорите си. Искам ясно да заявя, че формулата за сигурността минава през ЕС и НАТО”, обясни Кунева. 

Тя призна, че има изоставане в борбата срещу корупцията. 

Според нея е явно, че имаме нужда от много наваксване.

„Ние не сме изоставени да се борим сами с този проблем, имаме възможност да се справим с помощ и да преодолеем трудностите”, допълни Кунева.  

По въпроса с бежанците вицепремиерът изтъкна, че България изпълнява всичките си ангажименти по Шенген. 

„Данните за бежанците у нас показват, че имаме 61% запълняемост на местата. България трябва да даде убежище, ако бъде поискано, това е част от ангажиментите ни. Аз следя ежедневно тези данни”, увери тя. 

„Пиковете на търсещите убежище хора са в края на септември и март.  200% е увеличен миграционният натиск към Италия, а към България - със 100%. В момента на всеки 100 метра има граничен полицай. Това е прекалена наситеност на жива сила. Военните имат възможност и вече се включват по отношение на логистиката - с машини, шофьори. Когато работим за една държава, не бива да се делим по министерства. Ще напрегнем всичките си сили, защото пари няма и трябва да пестим. Ако продължим започнатото съоръжение от предишното правителство, това ще позволи да се намали броят на живата сила и да се спестят пари”, посочи Кунева. 

За отстраняването на шефа на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев тя каза, че това не е мандатна длъжност и не се ползва със защита. 

„Правителството избира екипа, който ще работи в Агенцията за бежанците. В този случай е както с министрите - решаваш дали можеш да работиш с този екип”, заключи Кунева.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?