18 Април 2024 г. Четвъртък

Предложената пенсионна реформа пречи на младите, обяви Пламен Димитров

2014-12-08 10:35:08

Планираната реформа на пенсионната система, при която се предвижда увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране от догодина, със сигурност пречи на младите да навлязат на пазара на труда. В същото време България води по младежка безработица. Това каза пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В четвъртък предстои голям протест на синдикатите заради планираната пенсионна реформа догодина и заложените параметри в държавния бюджет за 2015 година.

 

Аргументите за увеличената продължителност на живота според него не издържат, тъй като по думите му за мъжете от 2000 година продължителността на живота е нараснала с 10 месеца, а при жените тя се е увеличила с 1 година и 4 месеца.

„В момента работещите в трета категория труд се пенсионират на 63 години и 8 месеца за мъжете и на 60 години и 8 месеца за жените. През последните 14 години възрастта за пенсиониране се е увеличила с 5 години и 8 месеца за мъжете и с 3 години и 8 месеца за жените. Стажът се увеличил с 14 години и 4 месеца за жените и с 12 години и 4 месеца за мъжете“, припомни президентът на КНСБ.

Той определи тази динамика като доста натоварваща. „Едно поколение не може да стигне до пенсия и това създава огромни проблеми на много хора. По изчисления на НОИ, заради утежнението на възрастта, 10 – 20 000 души не могат да се пенсионират“, каза Димитров.

Ако догодина се увеличат с по 4 месеца стажът и възрастта за пенсиониране за трета категория труд, срещу което синдикатът е против, това ще спести 40 млн. лв. Това са жълти стотинки, е заключението на синдикалиста.

Неговата организация настоява възрастта да бъде замразена за година, което ще струва около 18 млн. лв. на бюджета, но ще позволи на около 15 хил. души да се пенсионират догодина. "На фона на тези милиарди, които се харчат за спасяването на банки, не би трябвало въобще да е проблем, който да коментираме", смята той.

Според Пламен Димитров, ако се криминализира неплащането на вноски, само за година между 180 и 200 млн. лв. ще влизат в системата за година.

Големият проблем на нашата пенсионна система не е, че пенсионерите са много, а че работещите са малко, припомни той.

Във връзка с дебата за Бюджет 2015 той коментира, че основен недостатък на този бюджет е липсата на мерки за борба с дефлацията. „България е втора година в дефлация и това удря много предприятия и работни места. В бюджета липсват мерки за увеличаване на доходите”, обясни Пламен Димитров.

По повод намерението на правителството да свие с 10% разходите за администрация той очаква това да доведе до съкращения на работни места или на доходи, а в някои министерства и ведомства – и двете.

Пламен Димитров допълни, че вместо тези мерки трябва да има допълнителни данъци – например върху финансовите трансакции и това би увеличило приходите със 150 и 200 млн. лв.

източник: investor.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати