29 Март 2024 г. Петък

Брюксел размрази средствата за България по "Регионално развитие"

2014-12-04 23:49:56

Европейската комисия (ЕК) размразява средствата по оперативна програма "Регионално развитие", които бяха спрени за страната ни в средата на годината. Това стана известно от съвместната пресконференция в Брюксел на премиера Бойко Борисов, председателя на комисията Жан-Клод Юнкер и зам.-председателя Кристалина Георгиева. Борисов определи отблокирането на средствата като доверие, което страната получава в аванс.

По време на брифинга Жан-Клод Юнкер заяви, че газопроводът "Южен поток" може да бъде построен и там са ясни условията, а ЕК и България работят заедно за преодоляването на проблемите. Той обаче изтъкна, че е необходимо и желание от страна на Русия. "Европейската комисия няма да допусне изнудване", каза Юнкер. Бойко Борисов от своя страна припомни позицията на България - че е за изграждането на газопровода, но при спазване на изискванията на европейското законодателство, както и че Русия все още не е информирала официално за спирането на проекта.


"Дневник" проследи в реално време съвместната пресконференция в Брюксел.

Веднага след края на пресконференцията председателят на ЕК публикува в "Туитър" своя снимка с българския премиер. "България не е сама, ние сме с вас", повтори и в социалната мрежа Жан-Клод Юнкер.

14.45 ч. Борисов коментира, че България търпи загуби заради санкциите, които ЕС наложи на Русия заради Украйна, тъй като страната е сред основните ни пазари. Той припомни войната в бивша Югославия, която по думите му ни е оставила сред най-бедните държави. "Ние отново трябва да бъдем пресирани от санкции на нашите съседи", заяви Борисов, но посочи, че като член на ЕС страната ни подкрепя.


14.35 ч. Премиерът Борисов благодари на всички партии в българския парламент и изтъкна, че страната вече има правителство. По думите му, ако Русия приеме условията на третия енергиен пакет, "днеска можем да започнем строителството на "Южен поток", така че не е само България виновна".

14.30 ч. Жан-Клод Юнкер коментира след въпрос, че България не е коригиращ фактор в отношенията между Русия и ЕС. "Ние сме предприели всички стъпки, за да гарантираме, че отношенията ни с Русия ще бъдат подобрени, но това не зависи само от желанието ни. За танго са необходими двама", заяви Юнкер.

14.25 ч. Замразените евросредства за България по ОП "Регионално развитие" тръгват отново, съобщи зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Средствата по "Околна среда" вечече бяха размразени. Георгиева поясни, че по време на срещата днес е договорено ЕК и българското правителство да създадат общ екип, така че тези средства да могат да работят за България.

14.23 ч. Премиерът Борисов припомни, че днешната пресконференция е планирана преди посещението на Путин в Турция. "Мисля, че това изказване от Анкара беше доста преднамерено", заяви той и изтъкна, че предстои среща на 9 декември в Брюксел, на която ще се решават детайлите по изпълнението на проекта за газопровода, така че той да е съобразен с европейското законодателство.

14.20 ч. Жан-Клод Юнкер заяви, че България не е сама "в тези трудни времена" и заяви, че Европейската комисия няма да допусне изнудване по отношение на проекта за газопровода "Южен поток". "С Бойко заедно ще намерим решение", каза председателят на ЕК.

14.15 часа. Пресконференцията започва. В нея участва и зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. По-рано в Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че България няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада. Изказването той направи след среща снощи с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок. Борисов припомни позицията, че страната е "за" реализацията на газопровода, но само ако бъдат спазени всички изисквания на европейското и българското законодателство.

Тази сутрин Борисов се срещна и с председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол. Премиерът заяви, че ще иска от Европейската комисия да му се отговори конкретно с "да" или "не" по темата "Южен поток"

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати