28 Март 2024 г. Четвъртък

Разтревожихме се за „Южен поток”

2014-12-02 19:04:50

Ситуацията с „Южен поток" не предизвиква, както е клиширано да се казва в такива ситуации, "безпокойство", а тревога.

Това заяви по време на извънредна пресконференция в МС вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

Той даде брифинга заедно с министрите на икономиката и енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова, след като снощи в Анкара руският президент Путин обяви спиране на проекта, изтъквайки България като един от основните „виновници" за това.

Решението да се спре изграждането на „Южен поток" носи след себе си политически, външнополитически, юридически и др. проблеми. Заедно с това касае и сигурността на доставките, допълни Дончев.

Именно за това България ще настоява Европейската комисия, която е упълномощена да преговаря с Русия, да оцени тежката геополитическа ситуация в България и нейната зависимост от доставки на природен газ.

Дончев съобщи още, че е провел разговор с двамата еврокомисари, отговарящи за енергийния съюз и енергетиката - Марош Шевкович и Мегел Канете. Той е изразил пред тях тревогата си от ситуацията, като е получил уверение, че ЕК ще съдейства за изграждане на интерконтекторна връзка с Гърция. В отговор Дончев е заявил, че това може да е първа стъпка към подобряване на газовите доставки за България, но тя няма да гарантира сигурността на доставките.

Във вътрешен план България ще загуби много от това, че няма да се изгради тръбопровода. Няма да могат да се влеят свежи пари, които да съживят пазара на труда и инвестициите, като няма да има и пари и за държавната хазна, която печели от данъци и други, каза още Дончев.

В уточняващ въпрос на Money.bg вицепремиерът заяви, че България ще продължи да се бори за реализирането на „Южен поток", като това ще се случи в сътрудничество с Европейската комисия. Нещо повече - ние ще настояваме за единна позиция на България по въпроса, която означава правителството и политическите сили да стигнат до едно мнение по проекта.

Дончев коментира и тезата на президента на Русия Владимир Путин, че България ще губи по 400 млн. евро годишно. По думите му това няма как да се случи, защото би оскъпило неимоверно природния газ в другия край на тръбата.

Пред медиите енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че сигурността на доставките на природен газ към момента е гарантирана и разплащанията с „Газпром" вървят по план. Тя както и Божидар Лукарски заявиха, че проектът е важен за България и че "ще изгубим", ако не го реализираме.

Дончев посочи, че той и министър Петкова ще посетят Брюксел другата седмица, а още в четвъртък премиерът Бойко Борисов, който има среща с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер ще постави въпроса.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати