28 Март 2024 г. Четвъртък

Ниска избирателна активност

2014-10-05 18:12:14

Днес България провежда предсрочни парламентарни избори.

Избирателната активност за страната Галъп Интернешънъл", е 35,3 %.

Данните показват, че към 13.00 ч. гласоподавателите са най-активни в 28-ми ИР-Търговище, където са избирателната активност е 27,78%. В 9-ти ИР-Кърджали тя е най-ниска - 17,30%.

За София най-активни са избирателите в 26-ти ИР-Софийски - 26,52%. 

19,2% е избирателната активност към 12 часа според "Галъп", а според Афис тя е 28%.

Избирателната активност към 8.00 часа е била 2,5 %. Това съобщи пред БНР Димитър Ганев от „Галъп". По думите му тя е по-ниска от тази на предните парламентарни избори през 2013 г. По данни на агенция „Афис" избирателната активност към 8.00 часа е 1,2 %.

7,81% е избирателната активност към 10.00 часа, обявиха от ЦИК. Към този час най-висока е била избирателната активност в Перник - 11.39 %. Най-ниска е била в Пловдив - 16 МИР - 4.41 %.

Към 10.00 часа избирателната активност според агенция „Афис" е 10.1 %. По данни на „Галъп" към 10.00 ч. избирателната активност в страната е около 9 %. Като сравнение на вота през 2013 г. към 10.30 часа активността по данни на ЦИК е била 12.17%.

Изборният ден започна в 6 часа сутринта и ще приключи в 19.00 часа вечерта. Той може да бъде удължен с не повече от час - до 20 часа, ако в 19 часа все още има чакащи избиратели пред секциите.

ЦИК съобщава, че всички изборни секции у нас и в чужбина са отворени към настоящия момент. В изборен район в Силистра изборният ден е започнал по изключение в 5 часа с решение на ЦИК, поради огромния брой заявления за гласуване с "подвижна кутия". Спиране на тока е станало причина за забавяне в отварянето на първата избирателна секция в Оукланд, Нова Зеландия. Вече са отворени и секциите в Австралия, Япония, Корея, Китай и Сингапур.

Навсякъде изборният ден започна нормално, съобщават от Министерство на външните работи. сутринта със затварянето на избирателните секции в Северна Америка. В отворилите секции изборният ден минава съобразно законовите практики.

Членовете на СИК в Габрово съобщават за трудности при легитимацията на представители на политически партии и коалиции, тъй като се явяват с баджове за застъпници.

От ЦИК информират, че в деня за размисъл в комисията са постъпили над 10 сигнала - за изпращане на SMS-и, агитация за една или друга политическа сила и други.

Към 10, 13 и 17 часа ЦИК ще подава информация за хода на изборния ден.

Около 20 000 полицаи се грижат за реда и сигурността. Продължават операциите на органите на реда по сигналите за купуване на гласове. Петима са арестувани в циганската махала на Кюстендил. Други двама са задържани в Бургас, докато договаряли сумата за вече договорени списъци с гласоподаватели.

Предизборната кампания приключи в петък. Събота бе ден за размисъл. По закон в деня за размисъл политическата агитация е забранена под всякаква форма.

Вече има и две присъди за купуване на гласове, а от началото на предизборната кампания до момента са образувани53 досъдебни производства, две от тях - бързи.Образуваните проверки са 324, а постановените откази - 210. Изпратените преписки на други органи по компетентност са 13.

Припомняме, че заради трагичния инцидент в оръжейния завод "Миджур" в с. Горни Лом, при който загинаха 15 души и бяха ранени трима други, партиите взеха решение да отменят тържественото закриване на кампаниите си. Чуха се и призиви за отлагане на вота с 1 седмица.

Избирателите за тези избори са 6 875 199, по данни на Централната избирателна комисия. 250 хиляди българи се очаква да гласуват зад граница.

Регистрирани са 774 изборни листи на 25 партии и коалиции. Общо 6047 са кандидатите за народни преставители.

И на тези избори гласуваме с бяла, книжна, интегрална бюлетина.

Вляво на бюлетината са изписани имената на партиите и коалициите, като можем да изберем нашия фаворит само със знак X или V, изписан със син цвят.

Отдясно е мястото за преференциален вот, като можем да се опитаме да пренаредим изборните листи на партиите с отбелязване на нашето предпочитание само за един кандидат.

Правилният начин за сгъване на изборната бюлетина е следният - тя се сгъва на две, но да се вижда фабричният номер в долния й десен ъгъл, а след това се сгъва още веднъж.
Бюлетината е валидна само ако има два печата на секционната избирателна комисия.

Ако избирателят обърка своя вот, има право само веднъж да поиска нова изборна бюлетина, но без да показва отбелязаното първия път предпочитание.

39 НПО-та са регистрирани като наблюдатели на изборите. Общият брой на наблюдателите е 17 429.

Седем международни организации ще съблюдават протичането на изборния процес. 69 застъпници за секциите извън страната са регистрирани.

19 кандидати са напуснали изборната битка. Петима са били водачи на листи на съответната партия и коалиция. Трима са отпадналите водачи на листи от „България без цензура", „Нова България" и коалиция „Десните".

На тези избори машинното гласуване също ще е експериментално. Преди дни ЦИК В Кюстендилско в 60 секции ще се гласува машинно, в 50 секции в Пернишко, в 60 секции в избирателен район Плевен, в 50 секции в изборен район Пловдив, и в 80 секции в София.

Над 11 000 са избирателните секции.

По данни на ЦИК в Турция са разкрити 136 секции от общо 427 по света. През септември Върховният административен съд (ВАС) закри 8 избирателни секции в Република Турция след жалба.

Съдът обаче не уважи исканията да бъдат разкрити повече секции в страните с голяма българска диаспора катоМакедония, Сърбия и други държави.

Заради разминаване в транскрипцията Централната избирателна комисия (ЦИК) е разкрила и след това заличила куха секция в САЩ. 

За гласуването ни е нужен валиден документ за самоличност и трябва да сме включени в избирателния списък.

В тези списъци могат да бъдат дописани хора, които имат постоянен адрес на територията на секцията, но са пропуснати в списъка, ученици и студенти в редовна форма на обучение, хора с удостоверение за гласуване на друго място, както и хора с увредено зрение или затруднения в предвижването.

ЦИК реши, че студентите в първи курс и новоприетите магистри ще могат да гласуват без студентска книжка - само с удостоверение, издадено от университета, че продължават да учат в редовна форма.

Всички останали студенти редовно обучение ще могат да упражнят правото си на глас в неделя, ако покажат документ за самоличност и студентска книжка със заверка поне от изминалия семестър.

Всеки български гражданин с валиден документ за самоличност може да гласува извън страната в място, където е образувана избирателна секция, независимо дали е подал предварително заявление за гласуване.

Общо 26 избирателни секции са открити на територията на арестите и затворите в страната във връзка с предстоящите парламентарни избори  на 5 октомври 2014 г., съобщават от Министерството на правосъдието.

Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието е организирала 11 секции в затворите, в които ще могат да упражнят правото си на вот общо 627 обвиняеми и подсъдими.

На територията на арестите са открити 15 секции. Там се очаква да гласуват 616 лица, срещу които има висящи наказателни производства.

Във връзка с предстоящите избори МОН определи 6 октомври за неучебен във всички училища в страната. Денят след вота ще премине в почистване и подреждане на класните стаи след гласуването.

За тези избори служебното правителство похарчи близо 25 млн. лв., като за Министерството на образованието и науката (МОН) са заделени 15 000. Част от тях ще отидат за покриване на разходите за гласуването в училищата. Под формата на таблица ръководствата на школата подават информация до финансиращия орган.

До предсрочния вот се стигна, след като правителствотона премиера Пламен Орешарски подаде оставка през юли след година управление, белязано от масови протести.

След оставката президентът Росен Плевнелиев връчи последователно на три партии проучвателни мандати за съставяне на правителство.

След като те му бяха върнати, той назначи служебен кабинет с премиер проф. Георги Близнашки.

Припомняме, че миналата година също се проведе предсрочен парламентарен вот, след като тогавашният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов подаде оставка отново след масови протести.

Последва назначаване на служен кабинет и предсрочен вот.

Чуждестранните агенции също отбелязват, че вотът е пореден за година и половина и защо се е стигнало до него. Те изреждат основните партии у нас, както и коментират вероятните победители и коалиции след вота.

"Дойче веле" отразява скептицизма на около 70% от избирателите, които не очакват от следващото правителство големи резултати. Следващото правителство ще се изправи пред големи предизвикателства, сред които и военния конфликт в Украйна и вероятната "студена зима" без газови доставки от руска страна заради санкциите срещу Москва. България е напълно зависима от тези доставки и конфликтът вероятно сериозно ще й се отрази.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати