19 Април 2024 г. Петък

Шумен ще бъде домакин на осмия Карнавал на плодородието

2014-09-26 10:47:16

От 26 до 28 септември в Шумен ще се проведе осмото издание на Карнавала на плодородиетоПрограмата беше представена от зам.-кмета по култура и образование Живка Тонева и ст.-експерта Красимир Савов.

За първи път събитието ще мине без чуждестранно участие. Преди официалното откриване ще има подгряващи прояви – два концерта в Градската градина на 24 и 25 септември от 18 ч. с участието на АНПТ „Шумен" и състави на СОУ „С. Доброплодни", информират от Общината. 

Официалното откриване на Карнавала е на 26 септември от 18 ч. пред сградата на Общината. Спектакълът е под мотото „На добър час Карнавал". Ще бъде аранжирана изложба от 33 манекена с най-добрите костюми от провежданите досега Карнавали.

След официалното откриване на Карнавала следва концерт на откритата сцена пл. „Кристал" от 19,30 ч. В него ще участват група „Електра" от Варна, гайдарите от Калофер и гости от с. Кулевча, очаква се и група от Крива паланка.

Новото тази година е и това, че на площада през тези три дни ще има позиционирана сцена, където състави ще демонстрират своето изкуство.

На 27 септември (събота) ще се състои карнавалното дефиле. Преди това от 11 ч. на сцената на пл. „Кристал" концерти ще изнесат духовните оркестри на Шумен и Търговище. Мимове и клоуни ще приканват гражданите да се включат в карнавалното шествие.

Дефилето ще тръгне в 15,45 ч. от Руски паметник и ще премине през пл. „Кристал" и ще се отправи към сградата на Общината, където в 16 ч. ще бъде официалното откриване на Карнавала. За участие в него досега заявки са подали 70 групи, а броят участници ще достигне 3000. Препоръката ни е групите да бъдат атрактивни, да забавляват публиката по цялото дефиле, напомни Тонева. Журито е с председател Илия Раев, в него ще има представител на Габрово, специален гост ще бъде Лео. Ще има представител на Община Шумен, включен е и председателят на международната фестивална организация ЦИОФФ за България.

Критериите за оценка на журито ще бъдат свързани с атрактивно представяне на идеята плодородие, артистично изпълнение на етюда, атрактивни костюми, настроение и закачка към публиката, най-атрактивна група, най-масово участие, най-аплодиран участник, най-интересен костюм и за семейство – мама, татко и ние – карнавално облечени и др., каза Тонева.

Традиционната награда на кмета е в размер на 500 лв., предвиждат се награди – подпомагане на група за участие в международен фестивал, участие в събор Трявна, в карнавала в Габрово и на празника на киселото мляко в Разград, почивка в общински бази и др.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Шумен


Новини
Издадените разрешителни за строеж на жилища, и започналите строежи в Шуменска област чувствително намаляват в сравнение с миналата година, сочат данните на регионалната статистика.П ...
Новини
Близо десет нови теча са установени по водопровода от язовир "Тича", който захранва Шумен, съобщава БНР.Припомняме, градът и още три села (Белокопитово, Дибич и Панайот Волов)  ...
Новини
Областният координатор на Движение България на гражданите и общински съветник в Шумен Даниела Русева е водач на листата на Реформаторския блок в 30-ти многомандатен избирателен район.Листата ...
Новини
Маскирани мъже нахлуха в къща в Шумен и пребиха семейството, в което и 80-годишна баба, за да го оберат.Случката като сцена от екшън се разиграла във вторник след 23 часа. През това време бабата, дъще ...
Новини
Кампания "Да спасим книга" за подкрепа с книги на читалища и училищни библиотеки продължава своята дейност и през 2017 г. През всеки един месец на календарната година ще се стремим ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати