29 Март 2024 г. Петък

Кеймбридж е най-добрият университет в света

2010-09-08 23:18:21
Университетът в Кембридж изпревари "Харвард" в класацията на най-добрите университети в света, пише британският вестник "Гардиън". 

Класацията се изготвя от седем години от известната рейтингова компания Кю Ес, специализирана в оценяването на учебни заведения.

Всяка година Кю Ес публикува списък на 100-те най-добри университети в света. 

Досега начело на тази класация беше все Харвардският университет. 

Сега обаче американското учебно заведение беше изместено от британския университет в Кембридж. 

В челната петица, освен Кембридж и Харвард на първите две места, попадат и американският университет в Йейл, лондонският "Юнивърсити Колидж" и американският "Масачузетски технологичен институт". 

Въпреки че лидерската позиция е за британско учебно заведение, американски университети заемат най-много места в класацията - общо 31 от 100 места. 

Сред най-добрите университети в света попадат и 15 азиатски висши учебни заведения. Най-високо от тях е оценен университета на Хонг Конг, който заема 23 позиция.

"Кембридж" беше класиран на първо място след допитване сред 15 хиляди учени.

Сред основните критерии за оценка на университетите били научните постижения, реализацията на дипломиралите се студенти, нивото на преподаване и доколко учебните заведения са отворени към чуждестранни студенти.

 Любопитното е, че в допитване сред 5000 работодатели от целия свят, "Харвард" - кръстен на основателя си - възпитаника на "Кеймбридж" Джон Харвард,  е посочен като образец на съвършенството.

Безспорно е обаче, че и  двете учебни заведения възпитават едни от най-ярките умове на днешния ден -  носители на Нобелова награда, влиятелни политици, учени, философи и поети. 

Учебното заведение в Кембридж е основано през 1209 г. В него учат 11 815 студенти, като 1257 са чужденци. Преподавателите са 1590. Сред  възпитаниците на "Кембридж" са учени, поети, политици и мислители като Нютон, Дарвин, Байрон и Милтън. 

В "Харвард", основан през 1636 г., учат около 6700 студенти, а сред по-известните му възпитаници са Барак Обама, Джон Ъпдайк, Джон Кенеди, Франклин Рузвелт и Алфред Кинси.
източник: vesti.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати