28 Март 2024 г. Четвъртък

ЕС поиска по-строги санкции за Русия до седмица

2014-08-31 09:54:03
Срещата на върха на Европейския съюз поиска от Европейската комисия "в рамките на една седмица да представи конкретни предложения за засилване на санкциите срещу Руската федерация", заяви на пресконференция председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Срещата на върха на ЕС отбеляза ескалацията на ситуацията в Украйна през последните дни, за което ни информира президентът на Украйна Петро Порошенко. Европейският съвет е много обезпокоен от притока на оръжия и бойци, както и от присъствието на руски военни на украинска земя."

Европейският съюз не разглежда възможността за военни доставки за Украйна, заяви германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на върха на ЕС, предаде ИТАР-ТАСС. "Този въпрос не се разглежда на нивото на ЕС", заяви Меркел.
По-рано дипломатически източници поясниха, че каквито и да е доставки с военен характер могат да се извършват само от отделни страни и нямат отношение към ЕС като организация. Същевременно френският президент Франсоа Оланд заяви, че "доставки на оръжие за Украйна биха били безполезни и биха способствали за разрастване на конфликта".

"Именно този сигнал изпращаме към Русия - тя трябва да прекрати доставките на оръжие в Украйна и да помогне за решаването на конфликта", подчерта той. Той посочи още, че президентът на Украйна Петро Порошенко не е искал военна помощ на срещата на върха на ЕС, а е ставало въпрос само за хуманистарна помощ.

Продължаване на ескалацията на кризата в Украйна ще доведе до дългосрочно влошаване на отношенията между ЕС и Руската федерация, заяви след срещата на върха на ЕС председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"С по-нататъшна ескалация можем да подкопаем дългосрочните отношения между РФ и ЕС. Спиралата на санкциите и контрасанкциите може да доведе до достигане на точка, от която няма връщане назад, и това няма да е в интерес нито на Русия, нито на ЕС. Все още има време за политическо решение", подчерта Барозу.
"Защо да продължаваме войната в Украйна, ако можем да предотвратим не само страданието на хората в Украйна, но и драматично влошаване на отношенията между РФ и ЕС", добави той.

Съединените щати приветстват решение на лидерите на Европейския съюз да подготвят по-строги икономически санкции срещу Русия заради намесата й в Украйна, предаде Асошиейтед прес. Говорителката на Съвета за национална сигурност Кейтлин Хейдън заяви, че САЩ работят в тясно сътрудничество с ЕС и други партньори, за да държат Русия отговорна за действията й в Украйна, които Западът смята за незаконни. Хейдън каза, че решението на ЕС показва силна подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Агресивното поведение на Русия спрямо Украйна ще бъде ключова тема в дневния ред на срещата на върха на НАТО в Уелс, на която американският президент Барак Обама ще присъства, отбелязва АП.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо критикува санкциите на Европейския съюз срещу Русия като "безсмислени и контрапродуктивни" и заплаши да наложи вето на допълнителни мерки, подчертавайки вътрешното разделение на ЕС по отношение на твърдата позиция на съюза спрямо Русия, предаде Ройтерс.

"Смятам санкциите за безсмислени и контрапродуктивни", заяви  Фицо през журналисти след срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. "Докато не разберем ефекта от вече наложените санкции, няма смисъл да налагаме нови", посочи той.

Фицо, чиято страна се противопостави открито на санкции срещу Русия, от която зависят доставките й на природен газ, заяви, че ще се бори срещу санкции, които биха навредили на словашката икономика.

"Ако ще има предложения, аз запазвам правото си на вето върху санкции, които биха навредили на националните интереси на Словакия", посочи премиерът.

Хуманитарното въздействие на украинската криза върху цивилното население не трябва да бъде използвано нито за военни, нито за граждански цели, се посочва в заключителната декларация на срещата на върха на ЕС, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Европейският съвет призовава всички страни незабавно да подкрепят и улеснят работата на международните хуманитарни организации в съответствие с международните норми и принципи. Хуманитарното въздействие на украинската криза върху цивилното население не трябва да бъде използвано нито за военни, нито за граждански цели", се подчертава в документа.

Срещата на върха на ЕС призова всички донори на помощи, "включително Руската федерация, да подкрепят международните усилия на ООН при пълно съблюдаване на ролята на правителството на Украйна като главен администратор на помощите". (БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати