Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 29
Начало arrow Политика arrow Георги Близнашки официално пое властта

Георги Близнашки официално пое властта

  Print E-mail
2014-08-06 14:06:57
източник: dnes.bg

Изпълнителната власт беше символично предадена на служебния кабинет на проф. Георги Близнашки от правителството в оставка на доц. Пламен Орешарски на церемония в Министерския съвет.

В началото й прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Това е второто служебно правителство, което президентът Росен Плевнелиев назначава и четвъртото от демократичните промени насам.

Имате малшанса, но и щастието да бъдете служебен премиер, се обърна премиерът в оставка Пламен Орешарски към наследника си Георги Близнашки, като посочи, че служебните премиери са най-успешни, но заради краткото време и липса на законодателна власт, не могат да предприемат структурни реформи.

В словото си Орешарски описа ситуация на нарастващи дългове, растяща безработица, дълбока институционална криза, икономическа депресия, енергетика в колапс, които заварил преди година.

Ръководехме се от интереса на хората, постигнахме добри резултати, отчете той, като допълни, че бизнес индикаторите са показали подобрение в края на май. Орешарски изтъкна, че въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите търговски банки с успех е реализирана емисията облигации.

Нивото на фискалните резерви днес е над 8.5 млрд. лева, обяви Орешарски, според когото това гарантира по-спокойно управление на публичните финанси. 

За последната година премиерът в оставка описа подобрение на бизнес средата, намаление на административната тежест, ускоряване на усвояването на еврофондовете, справяне с бежанската вълна, реализиране на програми със стабилизиращ ефект, първи стъпки в дългоотлагани реформи и др.

Напълно готово е и споразумението за партньорство за следващия програмен период, предстои то да се одобри от ЕК, напомни Орешарски.

По думите му направена е и крачка напред по отношение на доходите и пенсиите, макар и не такава, каквато са очаквали българите. 

Той подчерта, че правителството му е изпълнило голяма част от поетите ангажименти.

Служебният кабинет ще управлява България в следващите 2 месеца до предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, но е възможно мандатът му да продължи по-дълго, ако сформирането на правителство след вота се забави. Служебното правителство управлява без парламент. 42-то НС беше разпуснато днес с указ на президента Росен Плевнелиев.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?