28 Март 2024 г. Четвъртък

Той ще извади истината, обяви Плевнелиев, сочейки служебния кабинет

2014-08-05 15:49:48

Точно в 11 и 2 минути при огромен медиен интереспрезидентът Росен Плевнелиев въведе в Гербовата зала на Дондуков 2 новия служебен премиер, професорът от СУ „Св. Климент Охридски" Георги Близнашки.

Проф. Георги Близнашки, служебен министър-председател

Екатерина Захариева, вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране
Проф. Йордан  Христосков, вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика
Христо Иванов, вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието
Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Васил Щонов, министър на икономиката и енергетиката
Мирослав Ненков,  министър на здравеопазването
Йордан Бакалов, министър на вътрешните работи
Румен Порожанов,  министър на финансите
Николина Ангелкова,  министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
Доц. Румяна Коларова, министър на образованието и науката
Велизар Шаламанов, министър на отбраната
Даниел Митов,  министър на външните работи
Мартин Иванов,  министър на културата
Евгения Раданова,  министър на младежта и спорта
Васил Грудев, министър на земеделието и храните
Светлана Жекова, министър на околната среда и водите

Още с първите си думи от изявлението, с което президентът започна представяне на 4-тото служебно правителство в демократичните ни промени и второ в мандата си и приоритетите му, той остро критикува настоящата политическа обстановка.

Партиите е рамките на 42 НС не успяха да формират устойчиво мнозинство, изтъкна държавният глава и обяви, че от утре издава указ за разпускане на парламента.

Това е второто служебно правителство, което назначавам през последните две години, което за съжаление е ясен знак за политическа нестабилност, която заедно трябва да преодолеем", заяви държавният глава при представянето на служебния министър-председател.

„Този факт по естествен начин предопределя и основните задачи на това правителство. Всички те могат да се обединят около стремежа да се внесе необходимото спокойствие в обществото, да се даде възможност на механизмите на парламентарната демокрация да заработят, освободени от напрежение и натиск."

Служебното правителство по думите на Плевнелие ще работи на принципа на надпартийността и експертността.

Служебното правителство е и възможност за България, каза президентът. По думите му служебният кабинет ще ни вкара в Европейския банков съюз.

Бездействието по време на криза е опасно и недопустимо, подчерта държавният глава. Безпринципното противопоставяне не ни носи нищо добро, каза още Росен Плевнелиев.

Служебното правителство няма да действа реваншистки, но няма да скрие истината, увери за пореден път той. Държавният глава каза, че този кабинет ще бъде отворен за гражданското общество, което е героят на отминалата година.

Служебното правителство ще работи открито, увери държавният глава.
Ще извадим истината за финансите в държавата, за дефицита, за фискалния резерв, за дълга, за несъбраните приходи, за раздутите разходи, за неплатените сметки към строители, общини, болници и други, за финансово необезпечените обществени поръчки и договори, закани се Росен Плевнелиев, говорейки в първо лице множествено число.

Ще работим за размразяване на двете спрени оперативни програми „Околна среда" и „Регионално развитие", обеща президентът. Той обаче предупреди, че за това са нужни време и пари, за да се изготвят финансовите корекции.

Росен Плевнелиев е убеден, че служебният кабинет ще наследи неразплатени огромни суми и демотивирани бенефициенти.
За това, че служебният кабинет е оставен без възможност за финансови ходове, държавният глава каза, че отговорността ще се носи от тези „които по технически съображения и въоръжени с партийна пропаганда и опорни точки пропуснаха опорните точки на народа".

Държавният глава отново изтъкна, че е било нужно да се даде възможност на този служебен кабинет да сключва външни договори и заеми, както е дадена такава опция на служебното правителство на Стефан Софиянски. Тази опция, по думите му, е обявена от довчерашното мнозинство за празен чек.

Служебното правителство ще продължи ключови реформи в редица сектори като правосъдие, енергетика и електронно управление, стана ясно от думите на президента.

Служебното правителство ще стартира създаването на енергиен борд, обяви още Росен Плевнелиев. Ситуацията в българската енергетика е критична, необходима е правилната диагноза, заяви президентът.

Южен поток остава замразен, докато ЕК не даде зелена светлина за реализацията му, стана ясно от доста дългото слово на президента Росен Плевнелиев.

Властта се връща при своя суверен, обяви от своя страна новият служебен премиер Близнашки.
Нека като отговорни граждани докажем, че сме мъдър и горд народ, който е в състояние да се самоопределя, да се самоуправлява и сам да решава собствената си съдба, призова професорът.

Дефицитът на легитимност в управляващата коалиция, бе акцент в първата реч на министър-председателя Георги Близнашки, която бе и със силен политически нюанс.

Оставката на кабинета Орешарски, по думите му, била неизбежна. От снощи, както изтъкна той, са премахнати загражденията около държавните институции. Това беше едно от нашите намерения за първи стъпки на нашето управление, доволен бе Близнашки.

Диалог, прозрачност и стабилност са основните цели, които служебният кабинет трябва да осигури, по думите на премиера. Основен мой дълг ще бъде стриктното придържане към буквата и духа на Конституцията, подчерта професорът по конституционно право.

Именно основният закон, по думите му, трябва да е отправната точка за възстановяване на обществения морал и за изграждане на доверието на гражданите в институциите.

Той изрази в същото време недоволството си, че не е актуализиран бюджетът и увери, че въпреки това служебният кабинет ще помогне пострадалите от наводненията в страната. Ние няма да останем слепи и глухи към болките на нашите сънародници, увери той. 
Нека всички проявим национална солидарност към тези хора и да се помолим природата да бъде милостива допълни служебният премиер.

Служебното правителство ще работи за честни избори и ще се противопоставя остро на всякакви опити за опорочаване на народния вот.

Важна задача пред кабинета „Близнашки" е провеждането на честни и демократични избори. Премиерът е убеден, че предстоящите избори ще предизвикат широк обществен отглас. Страната ни се нуждае от силно и отговорно правителство, подчерта Близнашки.

През февруари 2013-та Бойко Борисов подаде оставка като министър-председател, след като протестите срещу високите цени на тока ескалираха в цялата страна. Стигна се до кървави сблъсъци по софийските улици, а трагичният символ на народното недоволство стана самозапалилият се Пламен Горанов от Варна.

Както повелява законът, беше назначен служебен кабинет, който да организира провеждането на предсрочни парламентарни избори. Президентът Росен Плевнелиев обяви имената на министрите в него на 12 март 2013 г. Служебното правителство беше оглавено от тогавашния посланик на България в Париж Марин Райков.

След изборите на 12 май миналата година, правителство беше сформирано с подкрепата на БСП и ДПС, а негов премиер-министър стана Пламен Орешарски. И това обаче не успокои вече обострилата се обществена чувствителност. Нова вълна на недоволство заля софийските площади и булеварди на 14 юни 2013 г., когато депутатът от ДПС Делян Пеевски беше предложен да оглави ДАНС.

Месеци наред хората скандираха въпроса „Кой?" под прозорците на властта. Еднозначен отговор така и не беше даден, а правителството не подаде исканата му от протестиращите оставка, макар и след нощи на ожесточени сблъсъци.

Оставката дойде на 23 юли 2014 г. след редица политически консултации и постигане на консенсус под опеката на президента Плевнелиев поредните предсрочни избори да се проведат на 5 октомври 2014-та.

Днес четвъртият премиер на България за последната година и половина е вече известен, а страната ще очаква само след два месеца да научи името и на петия политик, който ще заеме поста на „Дондуков" 1, надявайки се да е за следващите 4 години.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати