29 Март 2024 г. Петък

Лекарите ще чакат решението на Дянков до 17 септември, после ще протестират

2010-09-06 18:10:07
Българският лекарски съюз (БЛС) ще чака резултат от преговорите с финансовото министерство до 17 септември, когато на извънреден събор на съюза ще бъде взето решение дали и от кога лекарите ще протестират ефективно. Това каза за "Дневник" днес председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Основното искане на лекарите към финансовото министерство са да се осигурят достатъчно пари на Националната здравноосигурителна каса, за да може тя да превежда на лечебните заведения до края на годината толкова пари на месец, колкото е превеждала миналата година. За тази цел според БЛС са нужни 200 млн. лв. допълнително. Според тях парите могат да дойдат от резерва на касата (1,1 млрд. лв.)

Тази седмица в сряда ще се състои втората среща между представители на съсловните организации в здравеопазването и експерти от финансовото министерство, от която се очакват конкретни предложения от страна на правителството за парите на болниците. След последната среща миналата сряда д-р Райчинов каза, че финансовият министър Симеон Дянков е признал, че на болниците ще са нужни 200 млн. лв. допълнително и той ще мисли една седмица откъде да дойдат тези пари. Малко по-късно Дянков каза за "Дневник", че няма такова нещо. Същия ден пред парламента той обяви, че резервът на касата няма да се пипа.

През почивните дни в Равда беше учредена нова асоциация на лекарите, работещи в болници към БЛС, с председател д-р Динчо Генев, управител на общинската болница в Харманли.  Те ще поискат отделно среща с премиера Бойко Борисов утре. Основните им искания са да се отложат сроковете в Закона за лечебните заведения, тоест да се отложи въвеждането на делегираните бюджети за болниците, както и да започнат преговори за промяна на стандартите на лечение.

"Тази асоциация трябваше да бъде създадена. В програмата ми като кандидат на лекарския съюз беше записано, че ще бъдат създадени асоциации по отделните видове дейност", коментира д-р Райчинов. Новата асоциация ще поиска отделна среща с премиера Бойко Борисов тази седмица.

За изминалия месец имаше две срещи между министър-председателя и съсловната организация на докторите (на втората присъстваха и други съсловни организации, както и двата представителни синдиката). И в двата случая до конкретни решения не се стигна и затова лекарите са в готовност за ефективни протести. 

Причината за недоволството сред работещите в здравеопазването е, че от април насам непрекъснато се намаляват плащанията от касата към болниците за извършената от тях дейност, като се започна с намаление от 20% и се стигна до 50% за август. Така болниците, които имат повече работа, на практика не печелят повече, а трупат задължения.

В началото на август болници от цялата страна първо обявиха, че ще приемат само спешни случаи и няма да има планови операции, а после се оплакаха, че нямат средства за храната на болните и дори за медикаменти. Междувременно здравното министерство реши да ореже и парите за спешната помощ с мотива, че пациентите, вместо да отидат при личния си лекар, се самонасочват в спешните отделения. Заради това д-р Владимир Атанасов, началник на спешното отделение в ИСУЛ, нарече чиновниците от здравното министерство олигофрени и беше наказан с отстраняване от поста шеф на отделение.

Асоциацията на общопрактикуващите лекари пък се оплака на два пъти за изминалия месец от недомислени решения на здравното министерство. Първото открито писмо беше срещу намерението на ведомството да намали средствата и видовете профилактични прегледи за осигурените българи. Миналата седмица те се обявиха срещу промени в наредба на здравното министерство, с която, според тях се цели отново да се забави доплащането за пенсионерите (в момента МЗ дължи по 1,40 лв. на личните лекари за всеки прегледан пациент в пенсионна възраст). На общопрактикуващите лекари не е доплащано за тази група пациенти от началото на годината, припомни зам.-председателят на асоциацията д-р Светлин Митев.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати