Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Май 29
Начало arrow Политика arrow Държавата обяви обществени поръчки за милиони в "12 без 5"

Държавата обяви обществени поръчки за милиони в "12 без 5"

  Print E-mail
2014-07-03 08:54:01
източник: actualno.com

Дни преди оставката на кабинета и с цел да хванат старите разпоредби в Закона за обществените поръчки (ЗОП) министерства и агенции трескаво са публикували обяви за търгове. На 30 юни са подадени общо 147 поръчки за строителство, над 260 за услуги и 186 за доставки. В последните два работни дни на юни - 27 и 30 юни, само Агенция "Пътна инфраструктура" е пуснала търгове за 760 милиона лева. Това показват данните на агенцията за обществени поръчки.

Експерти предупреждаваха, че измененията в закона, част от които влязоха в сила от 1 юли, а останалите са отложени за октомври, ще доведат до хаос сред възложителите, но депутатите не ги послушаха, припомня вестник "Сега".

Само на 30 юни пътната агенция е обявила рекордните 54 търга за около 400 млн. лв. Сред тях е ремонтът на пътя Самоков-Ихтиман и Живково-Веринско с прогнозна стойност 20 млн. евро. Търси се и фирма, която да ремонтира различни отсечки на пътя Ямбол-Средец срещу прогнозната сума от 30 млн. евро. На 27 юни пътната агенция пусна и два големи търга за строителство на част от Западната дъга на София и за разширение на пътя Мездра-Ботевград. Общата им стойност е над 360 млн. лв. Проблемът е, че и за двата обекта няма осигурено финансиране. За това потвърдиха двама министри - на транспорта Данаил Папазов и на регионалното развитие Десислава Терзиева. Дни преди АПИ да пусне обществената поръчка, Папазов дори обяви, че западната дъга остава за следващия програмен период на програма "Транспорт" и по нея ще се работи с приоритет.

На запитване на в. "Сега" от пътната агенция не коментираха големия брой на търговете, обявени в един ден. Единствено обясниха, че тръжните документи са подготвени по разпоредбите на действащия към тази дата закон. "Целта е стартиране на проектите по готовите тръжни документи", обясниха от АПИ.

Най-младото министерство - на инвестиционното проектиране, на 27 юни е обявило общо 26 търга. По-голямата част от тях са за строителен надзор, но има и за управление на качеството в министерството за 201 500 хил. лв. без ДДС. Три дни по-късно, в последния ден на юни, от ведомството пускат и още един търг - за създаване на регистър за плановите документи, свързани с устройството на територията. Цената без ДДС е над 380 000 лв.

МТИТС е обявило търгове за над 4 млн. лв., свързани с инженерни услуги, обучения на чиновниците, покупка на хардуер и др. Далеч по-скромни са били от МИЕ, които в последния ден на юни са пуснали само няколко поръчки за 430 000 лв. В МЗХ пък търсят фирми за обучения, ремонти и др. за над 1 млн. лв.

С голяма поръчка в последния момент се отчете и Държавна агенция "Национална сигурност". Агенцията откри процедура за доставка и гаранционно обслужване на автомобили. ДАНС ще си купува 84 автомобила. В обявлението не се сочи прогнозна стойност на поръчката.

Ударното обявяване на търгове в последния момент по старото законодателство не е изненада, а експертите предупреждаваха, че кърпенето на закона ще предизвика проблеми. Поради липсата на приет правилник за прилагане на закона голяма част от новите правила, които препращат към такъв поднормативен документ, е отложена за октомври.

При уточняването кое кога влиза в сила обаче парламентът е пропуснал да отложи за октомври два важни текста, свързани с възлагането на поръчки от държавни и общински фирми. Това са така наречените ин хаус поръчки. Цените при тях, според закона, трябва да се определят с методика. Как да изглежда тя ще се реши при приемането на правилника за прилагане на закона, но изискването за определяне на цената по този ред вече е влязло в сила. За да не нарушат закона, възложителите на такива поръчки ще трябва да чакат до октомври.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?