28 Март 2024 г. Четвъртък

Бедствие във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко

2014-06-20 13:51:55

Бедствено положение е обявено и във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко. Нощта във Великотърновска област е била тежка, но от сутринта обстановката е започнала да се нормализира, обяви областният управител инж. Георги Ранчев, цитиран от БНР.

Нивото на Янтра спада и реката е започнала да се прибира в коритото си. Девет населени места са без ток заради безопасността на жителите. За щастие бедстващи и пострадали хора няма. Няма и населени места без вода. Най-критично е било положението в Килифарево и Дебелец, където ситуацията постепенно се нормализира.

Великотърновският градоначалник Даниел Панов увери, че нивото на водата след поройните дъждове във Велико Търново спада. Наводнено е Килифарево и районите около града. Той е категоричен, че няма опасност реката в града да прелее. Тя е с пет метра надолу от критичната точка, която е била през нощта. Селата Габровци и Шодековци са откъснати.

Кметът на село Килифарево Димитър Събев каза, че все още не е освободено от водната блокада семейство с жена инвалид. Обстановката се нормализира, декларира той. Започнал е оглед на щетите, като тепърва ще се уточнява от какво ще има помощ населението. Всичко по протежението на реката, 2-3 км, е било под вода, хората са евакуирани.

Великотърновският областен управител обяви още, чедесетки хора са евакуирани от къщите си в Килифарево. Високата приливна вълна е дошла от реките, идващи от Стара планина. Очаква се водите да се влеят в Янтра, което може да застраши живеещите в крайречните зони на Велико Търново.

Инж. Георги Ранчев посочи, че във всички критични точки са разположени екипи с представители на Гражданска защита, противопожарната служба, военни отряди и доброволчески формирования. Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, с. Първомайци и Долна Оряховица. По думите на областния управител нивото на р. Янтра е около 7 метра при критични 8,5 метра.

От пороя е отнесен дървеният мост на р. Белица до Килифаревския манастир. В Дебелец сериозно са пострадали обекти от промишлената зона на града. Най-големи са щетите, нанесени в дворовете на хората и унищожената селскостопанска продукция. Има отнесени автомобили.

Източва се поетапно язовир "Йовковци", около 50 куб. метра на секунда. Във всички пострадали от дъждовете райони е възстановено електрозахранването. Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете. Затворен за движение остава Проходът на Републиката и южният пътен възел край Велико Търново.

Бедственото положение в Дряново остава, след като вчера река Дряновска преля. Разрушени са улични настилки в общината, трудно проходим е пътят от Царева ливада към Трявна. Над 50 са наводнените къщи. Водата е нахлула в хотел и производствени сгради в града. Наводнени са и двата стадиона в Дряново.

Късно снощи е приключила работата на спасителните екипи в Смирненски, община Брусарци. Селото пострада вчера от обилни валежи, а петима души са евакуирани.

Най-тежка към момента в Шуменска област е ситуацията с няколко язовира в Смядовско, съобщи областният управител Венцислав Венков. Около 170 животни са се удавили. Жената, която се е грижила за животните, е спасена в последния момент.

Нивото на река Камчия в Смядово за близо час се е повдигнало с два метра. Язовирът в Александрово прелива, в Кълново е прелял с 80 сантиметра, може би ще прелее язовир „Качата", който е до военния завод в Смядово, обясни губернаторът. В Нови пазар, в село Приселци няма ток. Изпратен е екип на ЕНЕРГО ПРО.

Язовир „Триадица" се изпуска през преливника, в Каравелово са наводнени центърът и джамията от дъжда. Трябва да проверим точно как стоят нещата с язовира в Избул, защото там имаше проблем със стената и той се изпуска от два дена в посока към язовира в Нови пазар. Надявам се да овладеем ситуациятаказа Венцислав Венков.

7 потенциално опасни язовира на територията на област Шумен преливат в момента. Това са Маломир, Станянци, Каравелово, Тръница, Янково, Кълново и Дибич, съобщи Наско Канавров от Басейновата дирекция. Наблюдава се язовира в село Избул, където има проблем с язовирната стена.

Пороят е наводнил къщи в село Крива река, община Никола Козлево. Цялата улична настилка е отнесена. В с. Каравелово вода е влязла в сградите на кметството и читалището, като на места нивото достига 2 метра.

Язовир „Голуша" край Стрелча прелива, но няма опасност да бъдат засегнати населени места, съобщиха от областното управление за пожарна безопасност в Пазарджик.

Заради свличане на скални маси по родопското дефиле, шофьорите трябва да са по-внимателни по трасето Варвара-Велинград.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати