26 Април 2024 г. Петък

Водната стихия отнесe трафопост в Аспарухово

2014-06-20 11:14:56

Снимка: Impact Press Group


Екипите на ЕНЕРГО-ПРО имат да отстраняват многобройни повреди, предизвикани от природната стихия в Североизточна България, отчитат от дружеството.

По разпореждане на държавните органи през изминалата нощ е изключено електрозахранването във варненския квартал Аспарухово и голяма част от град Добрич, за да бъде гарантирана безопасността на хората. 

От първоначалния оглед в квартал Аспарухово е видно, че един трафопост практически не съществува, след като е отнесен от придошлата вода, тиня и отломки. Друг е напълно недостъпен, тъй като е заровен от тинята. 

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО работят по замяната на отнесения трафопост с мобилно съоръжение, което временно ще осигури захранване на абонатите в квартала. От електроразпределителното дружество отчитат, че на територията на квартал Аспарухово са съсредоточени 15 аварийни екипа, чиято задача е да оценяват състоянието на електропроводите в района и да поставят под напрежение съоръженията, които не създават опасност предвид пораженията, нанесени от стихията.  

Екипите разполагат с достатъчно техника (включително 2 автовишки) и започнаха работа още през миналата нощ и в момента активно отстраняват авариите по съоръженията.

Електроподаването в квартала ще бъде възстановено поетапно днес през деня, след като екипите на компанията завършат инспекциите и ремонтите на всеки един от електропроводите и гарантират тяхната безопасна работа. Вече е възстановено електрозахранването в района на Галата и част от вилната зона около Аспарухово, отчитат от дружеството.

На територията на област Варна сериозни поражения има в община Белослав, където са паднали 4 стълба средно напрежение и локални аварии по мрежата ниско напрежение. Без електричество е и село Долище.

В град Добрич има голям брой наводнени трафопостове и повреди по мрежата ниско напрежение. На територията на областта има и 6 села без електричество.

Поради повреди по електропроводи без електрозахранване са три села в община Нови пазар, област Шумен.

Два наводнени трафопоста има и на територията на област Велико Търново – единият е в района на Строителния техникум в града, другият – в село Първомайци. Един наводнен трафопост има и в град Разград.

"Изказваме съболезнования на пострадалите семейства. Правим всичко възможно да се справим с тази безпрецедентна ситуация. Уверявам нашите клиенти, които в момента са без електрозахранване, че работим навсякъде, където е технически възможно. 

Бих искал да напомня, че съоръженията, които са наводнени, не могат да бъдат включени под напрежение, докато не се отводнят до безопасно ниво. Нашите екипи работят навсякъде, където това е възможно и отстраняват аварии и в наводнени съоръжения, в които напрежението е изключено и са безопасни за работа", заяви Стефан  Абаджиев , управител на ЕНЕРГО-ПРО.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Варна


Новини
Възстановен е палатковият лагер пред община Варна, съобщи bTV.Първоначално от полицията се опитаха да ги спрат, след което се отдръпнаха.След като в сряда той беше преместен в пешеходн ...
Новини
"Няма доказан случай на коронавирус във Варна към момента!" Така коментира в социалните мрежи кметът на Варна Иван Портних съмненията за заразени от новия вирус в крайморския град.По думит ...
Новини
Спешно събарят незаконни къщи във варненската ромска махала "Максуда". Събарянето е по разпореждане на кмета на Варна Иван Портних. Причината е свличане на земна маса, която е паднала върх ...
Новини
След поредица отлагания, „синята зона“ във Варна най-после ще заработи. Това ще стане официално утре - 11 юли, съобщиха на пресконференция в общината, предаде репортер на Moreto.net.В &b ...
Новини
Планини от боклуци и лоша миризма притесниха жителите на морската столица насред летния сезон. Вече пети ден боклуците в най-големия район във Варна се трупат и не се извозват, съобщи Нова тел ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати