16 Април 2024 г. Вторник

АБВ си пише устав и се превръща в партия, обяви Георги Първанов

2014-06-08 14:23:00

По три важни теми трябва да се търси консенсус при президента - споровете около приемането на бюджета предвид престоящите предсрочни избори, бъдещето на енергетиката и промените в Изборния кодекс. Това заяви лично Георги Първанов след проведеното национално съвещание на АБВ.

Вече не стои въпросът „дали”, а „кога” ще бъдат проведени предсрочните избори, каза президентът и определи като очакван, макар и не много нормален сигналът за предсрочни избори, дошъл именно от „малката коалиционна партия” ДПС, която диктува правилата, политиките и кадровите решения”.

На националното съвещание е била обсъдена и темата завъвеждането на задължително гласуване, която според Първанов е на път да стане доминираща. Той изтъкна, че от формацията му са обсъждали тази идея преди, но това не е било отразено от левицата по-рано.

„Като етапно решение, задължителният вот е необходим, но не би трябвало да се случи  само чрез промяна в Изборния кодекс, защото винаги може да се намери някой, който да го атакува в Конституционния съд и да го събори”, заяви бившият лидер на социалистите и настоя, че единствено промяна в Конституцията ще гарантира трайността на подобно решение. 

Според Първанов е най-добре, като се използва територията на президентството, да се изработи един документ, декларация за промяна и за национално съгласие, в която да залегнат няколко ключови въпроса:

Първата тема, по която трябва да се търси консенсус според АБВ, е свързана със споровете около приемането на бюджета и дали изборите да се случат след него. На експертно ниво бюджетът ще бъде подготвен още сега.

Втората тема, по която трябва да се търси съгласие, еенергийната политика на България заради изключително тежкото състояние на енергетиката ни и предизвикателствата, пред които сме изправени. Лидерът на алтернативната левица бе категоричен, че представянето на единна позиция по проекта „Южен поток” не търпи отлагане.

Според него „натискът на Брюксел да се спре реализацията на трасето” е неприемлив. Първанов опита да „пришие” реакцията на ЕК към продължаващата криза в Украйна и напрежението между ЕС и Руската федерация, макар позицията на еврокомисарите по въпроса да е свързана единствено с опитите на „Газпром” да заобиколи действащо от години европейско  енергийно законодателство.
„Не искаме България да става заложник в тази геополитическа игра. Трябва ясно да изговорим нещата, свързани с българската позиция и с начина на реализация от българска страна”, продължи да упорства Първанов.

Той обърна внимание и на  определянето на фирмите изпълнители на проекта, като според него цялата  процедура по избора им е била опорочена, а с изключение на една фирма, всички останали се оказват близки до определена политическа фигура. 

Не търпи отлагане и въпросът за това как ще изглежда бъдещето на ядрената енергетика в България, зачекна старата тема Първанов, като според него в новата енергийна стратегия на страната ни този въпрос е решен по-бледо и неясно, отколкото във всички предишни стратегии.

Три неща трябва да са ясни за в бъдеще по отношение на енергетиката. Първо - спешни, незабавни действия относно удължаването срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй”. Второ - постепенна реализация на другите енергийни проекти.  Трето - АЕЦ „Белене” трябва да се реализира в духа на всичко , което сме коментирали и за което сме гласували на референдума. Трето- когато имаме необходимите гаранции, да се премине към изграждане и на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Президентът отдели внимание и на управлението на енергийните дружества. Причината за драматичната обстановка в сектора, по думите му,  е  грубо субективният подход във формирането на ръководството на тези дружества. 

Връщайки се на съгласието, което трябва да бъде постигнато при президента, Първанов изрази позиция, че Изборният кодекс трябва да се промени, за да се изчистят на дефектите, улеснили покупко-продажбата на евроизборите.

Трябва да се разгледа идеята за сериозно застъпване на мажоритарния елемент в тези предстоящи парламентарни избори. Активността на хората по отношение на преференциалния вот при евроизборите показа отношението на хората към отделните личности.

На обществения съвет на АБВ днес е бил обсъден и въпросът за прерастването на формацията АБВ в политическа партия. Той разкри, че в края на месеца АБВ ще даде за първо обсъждане проектоустава и декларацията на партията, като заяви желанието си за присъединяване на нови партии към политическия си проект.

В заключение Първанов припомни, че в началото той и съмишлениците му са подкрепяли кабинета, но очакванията им не са били оправдани. 
„Кабинетът се доказа като слаб и неработещ, и именно провалът в управлението, а не резултатите от евроизборите са причината за предсрочни парламентарни избори” каза той.

Румен Петков пък коментира недоумението си от това, че  има някои смущаващи съвпадеия в управелението на енергийната ни система. Така, например, един и същ човек участва в ръководството на БЕХ и в директорския борд на АЕЦ „Козлодуй”. Същото е и положението при ръководството на „Мини Марица изток”,в чието управление също присъства човек на БЕХ.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати