Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Май 13
Начало arrow Крими arrow Чии и какви пари скри бившият шеф на НАП и сегашен човек на Бареков Красимир ...

Чии и какви пари скри бившият шеф на НАП и сегашен човек на Бареков Красимир Стефанов?

  Print E-mail
2014-05-19 08:34:50
източник: actualno.com

Укриването на доходи и пари посредством прехвърлянето на финансови средства в Швейцария е измама, стара като света – или поне като швейцарските банки, а някои от тях са по-стари от САЩ например.

Преди шест години, в разгара на световната финансова криза, в Германия избухна грандиозен скандал. Тогава Клаус Цумвинкел, председател на УС на Deutsche Post, беше арестуван заради укриване на данъци в размер на 10 млн. евро. Оказа се обаче, че г-н Цумвинкел е само върхът на айсберга – данните се трупаха, а германските богаташи, които са крили пари от данъчните власти в страната си в швейцарски сметки, станаха стотици. Съответно пропуснатите ползи за германската хазна стигнаха баснословни цифри – през 2011 година беше договорена компенсация между швейцарски банки и Германия в размер на 1,91 млрд. евро заради укритите доходи от германски граждани.

Информацията за Цумвинкел, а и за другите богаташи, дойде след като банков служител на един от швейцарските банкови бастиони Credit Suisse изнесе диск с данни за клиенти на банката. Германската прокуратура плати 2,5 млн. евро, за да го получи и да погне хитреците, които са заобикаляли законодателството. Общо 9547 души платиха „доброволно” данъци, за да избегнат затвор. След това Берлин купи и втори диск, този път с данни за укрити средства в Лихтенщайн и скандалът стана толкова голям, че се разводни.

Българската връзка в скандала

Оказа се, че в двата диска имало и български имена – поне това заявиха от НАП по онова време, времето на ГЕРБ. Лично тогавашният шеф на НАП и сега независим депутат с поет ангажимент към „България без цензура” Красимир Стефанов отиде в командировка по покана на германските служби, за да види за какво стана въпрос. И уточни пред „24 часа”, след като се върна, че става въпрос за влогове в Швейцария от между 200 и 300 млн. евро, но не каза нито за колко души става въпрос, нито кои са те.

Заради този, вече позабравен случай, от „Биволъ” са изпратили две запитвания по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) – за командировъчните на данъчните до Германия т.е. защо са били там и какво са направили след информацията за сметки на български граждани. И се оказва, че Красимир Стефанов не е изготвил доклад „поради личното си участие в командировката”. Това пише Любослав Филчев, началник на отдел "Персонал и административни дейности", дирекция "Човешки ресурси и административно управление" в Министерството на финансите.

След посещението си в Германия Стефанов обаче заяви пред „24 часа”, че ще бъде даден доклад на Бойко Борисов за швейцарските влогове. А по Закона за счетоводството първичните счетоводни документи като командировъчната заповед и отчетът към нея заедно с доклада за свършеното трябва да се пазят минимум 5 години! Доклад е поискал и бившият финансов министър Симеон Дянков. Причините за липсата на задължителния документ не са посочени, но самата липса мирише на длъжностно престъпление. Сега Дянков работи в Русия – в Руската икономическа школа.

Германците не са дали данните накуп, а са искали от НАП да се подаде информация за конкретни лица и по конкретни казуси, тъй като така изискват европейските директиви за обмен на данъчни данни. Такива индивидуализирани запитвания никога не са били правени от българска страна, пише „Биволъ”.

"В случая с визираните по-горе дискове не се касае за идентифицирано от наша страна лице, нито може да се говори за определена конкретна цел, за която е необходимо да се търси и съответно ползва информацията", признават срамежливо от НАП.

Ако от Германия все пак решат да подадат информация след успешна акция на немското правораздаване, българската страна се е подсигурила това да "бъде пропуснато". В България не функционира софтуера за обмен на данни, който вече е задължителен според Директива 2011/16/ЕС. НАП била "в процес на разработка" и се очаква да го въведе чак през 2016 година, казва "Биволъ".

Така въпросите кой и какво "е изнесъл финансово" в Швейцария остават. Дали ще разберем - само времето ще покаже.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на Бургас - ...
  Новини Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заявили, ...
  Новини Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в колата е била и приятелката на ...
  Новини Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дондуков", съобщи ...
  Новини Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще се бди за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?