28 Март 2024 г. Четвъртък

Към 2030-та търсенето на вода ще нарасне драстично, очаква се воден стрес

2014-05-14 13:04:55

Общият приход на всички ВиК дружества у нас е в порядъка на 500-600 милиона лева. Това означава, че харчим 0,7-0,8% от БВП за ВиК, заяви Добромир Симидчиев, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в периода между октомври 2011-а и януари 2014 г., по време на третата годишна конференция „Водата като бизнес фактор за индустрията".

Той подчерта, че не осъзнаваме ефекта върху БВП, ако няма ВиК услуги. Вече има компании с положителен воден баланс. Оказва се, че бизнесът към този момент се стреми да пести водни ресурси, докато потребителите и публичните институции все още не обръщат сериозно внимание на проблема.

Кевин Старлинг, международен консултант във водния сектор, посочи на свой ред, че населението на земята е нараснало до 6-7 млрд. души, като тенденцията за ръст ще продължи.
С разрастването на населението нуждите на питейна вода също ще нарастват, подчерта той, изтъквайки, че водата е нужна и на индустрията. До 2030 г. търсенето на вода ще нарасне драстично и половината от населението ще живее в условия на воден стрес, по данни на ООН.

Предизвикателство пред индустрията е, че понякога не й достига водата. Недостигът на вода пречи на бизнеса да отвори нови производствени мощности. Качеството на водата е ключов за всеки един бизнес, категоричен е Кевин Старлинг.

Големите компании са амбициозни в пестенето на вода, по думите му. В периода 2000-2011 г. „Форд" са намалили в глобален мащаб потреблението на вода с 60%. BMW са намалили потреблението на вода с 30%, като целта им е да стигнат 45%. Амбицията на „Хилтън груп" е потреблението на вода в техните хотели да спадне с 10% в идните години.

Бъдещата роля на водоснабдителните компании според Старлинг е да започнат да мислят за различните нужди на бизнес клиентите си. От водните компании се очаква да изградят инфраструктура, смята експертът. Водоснабдителните компании трябва да разберат, че пазарът се е променил, че индустрията все повече се стреми да намали потреблението си на вода, изтъкна Кевин Старлинг. По думите му не трябва да се отлага внедряването на иновации във водния сектор. Индустрията е готова да работи с водоснабдителните компании, убеден е той.

Ивайло Колев, старши експерт в Световната банка, коментира на свой ред, че най-големият консуматор на вода са земеделските производители, които потребяват 50% от общата консумация на ресурса, следват ВЕЦ-овете с 30% от общата консумация на вода, след това питейно-битовото потребление, на 4 място е индустрията.

Наблюдава се увеличение на използването на собствени водоизточници от индустрията в световен мащаб. Глобална тенденция е намаляване на консумация и увеличаване на ефективността на консумация от индустрията, посочи Колев.
В повечето големи компании се разработват стратегии за ефективно използване на водния ресурс. Използват се и нови технологии за намаляване потреблението на вода.

Арно Валто, заместник-изпълнителен директор на Софийска вода, подчерта, че рискът от недостиг на вода расте ежедневно.

До 2010 около 20 % от БВП в световен мащаб се създава в икономики, където няма недостиг на вода, но тази цифра ще се свива в бъдеще, посочи той. Затова и според него, все повече ще говорим за недостиг на вода.

В България има области, които страдат от недостиг на вода. В същото време у нас не пестим особено този ресурс.

Валто посочи, че ще продължи добивът на петрол и газ по конвенционален и неконвенционален начин. Това обаче оказва влияние върху потреблението на вода. Частта на неконвенционални добив ще се увеличи значително, но при него се ползва до 10 пъти повече вода, отколкото при конвенционалния добив, прогнозира той. Водата вече става социална тема, заяви Валто.

Благой Козарев, заместник-председател на Българска асоциация по водите, коментира, че честоводоснабдителните дружества са зависими в приходите си от един голям индустриален потребител.

30 % от приходите на ВиК Враца са от АЕЦ „Козлодуй". През летния сезон 40 % от постъпленията на ВиК Добрич са от КК „Албена". Най-фрапантен е случаят с ВиК Търговище, където 70 % от приходите идват от Шише джам.

Асоциацията иска нов специализиран закон за ВиК услугите, който да гарантира сигурност и нормални отношения между всички. Асоциацията подготвя мерки за реформа в сектора.

Проблемите в сектора са огромни, подчерта Благой Козарев.Индустрията не вярва на качеството на водата, иска непроменливо налягане на водоподаването. Нещата не са кой знае колко сложни, по света са измислени, просто трябва да имаме воля да стигнем до тях, смята още той.

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати