Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Август 3
Начало arrow България arrow МВР обезоръжи Волен Сидеров

МВР обезоръжи Волен Сидеров

  Print E-mail
2014-05-08 08:52:58
източник: dnes.bg

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров вече ходи без пистолет, съобщава на първа страница "Труд". Дни преди 1 май той е бил призован в полицията и е предал доброволно оръжието си, съобщили източници от МВР. Те обяснили, че разрешителното на Сидеров е отнето, тъй като срещу него има повдигнато обвинение за хулиганство и лека телесна повреда на полицай. Случаят във Варна е от началото на тази година.

Предложението на "Атака" и БСП да се създаде анкетна комисия, която да проучи дейността на ЕРП-тата, както и дружествата с концесия за добив на природни богатства и контактите им с "представители на държавата" вероятно днес ще бъде подкрепено в пленарна зала. Ако бъде създаден, органът ще се занимава най-вече със срещата на президента Росен Плевнелиев с представител на EVN във Виена през март.

Според източници на "Сега" в левицата има принципно съгласие да се подкрепи създаването на комисията, която е първа точка в дневния ред на НС днес. ДПС най-вероятно също ще гласува "за", но окончателно решение ще вземе на заседание на групата преди вота.

Началникът на кабинета на премиера Пламен Орешарски – Мария Дивизиева, трябва да се яви в прокуратурата днес. Очаква се тя да получи обвинения заради европроект за софтуер за военните съдилища в София и Плевен за над 700 хил лв. По това дело прокуратурата вече повдигна обвинения на председателя на Софийския апелативен съд ген. Веселин Пенгезов и полк. Петър Петков, шеф на Военно-апелативния съд.

Според разследващите Дивизиева в качеството си на директор на Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК), която финансира проекта, се е съгласила да бъдат представени документи със задна дата и така да се оправдаят вече направени разходи, пише "Сега".

"Към настоящия момент нямаме основание да прогнозираме спиране на доставките на газ", каза премиерът Пламен Орешарски на брифинг в парламента. Коментарът му бе по повод задълбочаващата се криза в Украйна. Той заяви, че българското правителство не е сменило позицията си за събитията в Украйна, пише "Новинар".

Като продължение на темата е изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, цитирано от "24 часа"Създаването на единен енергиен европейски съюз е общ стремеж, инициатива, която не е започнала от вчера. В лансирането на тази инициатива от президента Росен Плевнелиев виждам най-вече политическа конюнктура".

Днес "Труд" подробно - чисто технически - разяснява как правилно да гласуваме на 25 май, така че вотът ни да бъде валиден.

На страниците на "24 часа" икономистът Владимир Каролев търси отговор на въпроса "Защо са малки пенсиите у нас?", очертавайки параметрите на подхода, необходим за реализиране на пенсионната реформа.

"Няма как да се оправят нещата без постепенно изравняване на възрастта на 65 г. на мъже и жени и промяна на модела на пенсиониране така, че в края на реформата държавата да осигурява само социална пенсия за всички, докато чрез лични спестявания всеки да може да осигури за себе си желаната от него пенсия. Трябва да се засили и контролът върху инвалидните пенсии и да се минимизират възможностите за злоупотреби."

"Харчим по 6 лева за култура годишно", е констатацията на "Монитор". Над 50% от българите не са прочели нито една книга. Това показват данните от изследването на Обсерваторията за икономика на културата. Социологическото проучване обхваща цялата творческа индустрия за периода 2008-2012 г. Най-много пари отделяме за радио и телевизия.

В България се усеща все по-ясно липсата на работна ръка. Населението в трудоспособна възраст (15-64 г.) продължава да намалява - към 31 декември 2013 г. то наброява 4,472 млн. души, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Намалението само за една година е с 0,7%, или с над 33 000 души, колкото са жителите на цял град като Дупница, информира "Преса". От НСИ подчертават, че тенденцията е налице въпреки повишението на пенсионната възраст с 4 месеца през 2013 г.

Причините са различни - застаряването на населението, емиграцията, както и фактът, че през 2013 г. всички области в страната са с отрицателен естествен прираст.

"Капитал Daily" цитира говорител на Европейската комисия, който напомни, че комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо на министър Стойнев, в което изразява своето притеснение по въпроса с лицензите на ЕРП-тата и по отношение на липсата на реформи в сектора на електроенергетиката въпреки препоръките на Европейската комисия и Световната банка от миналата година.

От ЕК също така коментират, че въпросът с независимостта на ДКВЕР е бил "остро повдигнат от комисаря Йотингер по време на срещата му с Драгомир Стойнев на 24 април".

"Комисията ще наблюдава ситуацията отблизо и ще предприеме необходимите мерки, ако българското правителство не спази независимостта на ДКЕВР или ако регулаторът не се съобрази със задълженията си, както са детайлно описани от Третия пакет за вътрешния енергиен пазар на ЕС", казаха пред "Капитал Daily" от комисията в сряда по повод съмненията, че отнемането на лицензите може да преследва политически цели. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?