26 Април 2024 г. Петък

Втори сблъсък на кандидатите за председателството на ЕК

2014-04-29 10:08:00

Тази вечер в холандския град Маастрихт се проведе вторият дебат на кандидатите за председател на Европейската комисия. Домакин на дебата е "Евронюз".

Първият телевизионен дебат между основните претенденти за председател на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер и Мартин Шулц се състоя в началото на април.

Днес, заедно с тях, участваха и Ги Верхофстад, издигнат от либералите и Ска Келер на Европейската зелена партия. Europan voice съобщи, че при представянето на участниците в началото на дебата, Келер е била аплодирана най-много, вероятно заради преобладаващите млади хора в публиката.

Очаквано, първите въпроси към четиримата са засегнали икономиката.

Верхофстад заяви, че създаването на работни места е основен проблем, но при една различна Европейска комисия, с председател, който е лидер, а не просто служител. Той даде за пример бившия шеф на Европейската комисия Жак Делор и смята, че такъв трябва да бъде председателят на Комисията. 

Юнкер заяви, че не съжалява за подкрепата си за строгите антикризисни мерки като шеф на еврогрупата.

Не бяха спестени и въпроси относно нарастващия евроскептицизън и засилващите си позиции на националистическите партии.

Според Шулц, тенденцията сред избирателите е да не се взимат насериозно тези избори, а при ниска избирателна активност именно националистическите партии ще спечелят. За него като германец е неприемливо партии с нацистки идеи да присъстват в ЕП. Юнкер направо отсече, че отказва да работи с подобни хора в следващия парламент. За Ска Келер, повтаряйки лозунгите на подобни крайни партии, дясноцентристкие партии само ги правят по-силни. Верхофстад призна, че проблемът е сериозен, но методите за справяне с него са други. Той припомни на Юнкер, че евроскептици има и в неговата група ЕНП.

Съперниците коментираха и ситуацията в Украйна.

Юнкер не се съгласи с обвиненията, че реакцията на ЕС на събитията в страната показва слабост. Според него,обвинаващите в слабост не се замислят, че алтернативата на такава позиция е война. За Верхофстад, санкциите са дали резултат и по-нататък трябва да се продължи със същите мерки. Келер смята, че реториката от времето наСтудената война ще ескалира допълнително напрежението и трябва да се даде време на споразумението от Женева.

По отношение на имигрантите, Келер смята, че трябва да се обърне повече внимание на бежанците. Верхофстад настоява ЕС да работи с модела на САЩ в това отношение и държавите да споделят бремето е поемането на имигрантите. За Юнкер, иминрантите са важни от икономическа гледна точка и отпращането им е загуба за икономиката. Шулц иска ясни правила от ЕС, за приемането на хора за определен период от време при кризи. 

Шпионският скандал със САЩ също не бе подминат.

Ска Келер заяви, че "не е достатъчно САЩ да престанат да подслушват германския канцлер Ангела Меркел, а и всички нас". Според Юнкер, реакцията на американците на скандала не е била адекватна.

По отношение на зависимостите от САЩ и Русия в областта на интернет и енергетиката, Юнкер е признал, че за момента Европа е абсолютно зависима от тях, но това трябва да се промени. Келр засегна темата за възобновяемите източници.

След края на дебата, кандидатите дадоха и кратки изявления.

Според Юнкер, твърде много са били обсъждани отношенията между институциите, които за повечето хора не са интересни. По-важни са решенията, според него. Верхофстадотново повтори, че ЕК трябва да има за председател лидер от типа на Жак Делор. Келер настоя да се чува гласът на всички в Европа, дори и маргинализираните в момента групи.

9 май по RAI ще се проведе дебат между Шулц, Юнкер, Верхофстад и Жозе Бове; на 15 май ще се проведе дебат по EBS между Шулц, Юнкер, Верхофстад, Келер и Алексис Ципрас и на 20 май по ARD ще се проведе дебат между Юнкер и Шулц.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати